„Přibližně 191,5 milionu korun máme ještě k dispozici. Peníze by tak měly stačit na výměnu ještě zhruba 1800 kotlů,“ řekl hejtmanův náměstek Jan Krkoška (ANO) a dodal:  „O dotaci lidé mohou požádat do konce letošního roku nebo do vyčerpání peněz, respektive do přijetí celkového počtu 10 000 žádostí.“

Z dosud podaných žádostí je vyhodnoceno asi 5200. Kraj začal i s proplácením peněz žadatelům, kteří neekologický kotel vyměnili za jiný šetrnější k životnímu prostředí. Nejčastěji si lidé podle náměstka pořizují plynové kondenzační kotle.

Krkoška doplnil, že žadatelé by při vyplňování žádostí měli být ale pozornější. „Zaměstnanci krajského úřadu řeší nejrůznější nedostatky či chyby v žádostech, chybějí povinné přílohy a další. Všechno, co lze, v součinnosti s žadateli odstraňují. Je však dobré i takovým drobnostem raději předcházet,“ dodal Krkoška.

V Moravskoslezském kraji zatím nebyl zaznamenán případ, kdy by žadatel získal dotaci neoprávněně. „A to ani v rámci administrativní kontroly, ani při kontrolách na místě, kterých bylo okolo 300,“ podotkl náměstek.

Pro aktuální druhé kolo výzvy vyčlenil kraj ze svého rozpočtu 69 milionů korun. Na každý nový kotel tak přispěje 7500 korunami. Dalšími 45 miliony předfinancuje příspěvky 78 obcí, které s krajem spolupracují a které poskytnou zájemcům o výměnu kotlů od 1500 do 15 000 korun.

Žádosti o kotlíkovou dotaci mohou zájemci podávat ZDE  Veškeré informace k dotacím pak najdete na webových stránkách ZDE

Žadatelům slouží i telefonní kontakt 595 622 355 nebo e-mail kotliky@msk.cz. Případné dotazy mohou každý pracovní den v úředních hodinách také osobně konzultovat v kanceláři A106 na krajském úřadu.

VIDEO: O kotlíkové dotace je obrovský zájem po celé republice. Lidé dokonce kupčí s místy.