Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Miminko, smrt syna i Kennedyové na svatbě: Co prozradili ze soukromí hradní kandidáti?

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
3. ledna 2018
17:49

Nejen o Ústavě a hradním protokolu, ale také o tom, jaký by byl jejich prezidentský život, promluvili kandidáti na hlavu státu v superdebatě ve studiu Blesku. Řešili také dotazy týkající se jejich soukromí a osobních názorů. Nejmladší z kandidátů, lékař Marek Hilšer, přitom naznačil, že by se jeho rodina mohla rozrůst – a v Lumbeho vile, kde bydlí i současný prezident Miloš Zeman, by tak mohl zaznít dětský pláč. Mezi kandidáty je přitom řada zasloužilých otců.

„Asi bych bydlel tam, kde je to zvykem. Takže bych se rozhodl bydlet v Lumbeho vile, větší byt by mi neuškodil, možná, že budeme mladá rodina. Možná by jeden pokoj navíc neuškodil,“ naznačil v Superdebatě ve studiu Blesku 41letý lékař Marek Hilšer.

Do Lumbeho vily by se tak mohl stěhovat přebalovací pult. Manželku Moniku si přitom Hilšer, jehož rodina v červnu 1989 krátce emigrovala do Španělska, aby se v roce 1991 vrátili po revoluci zpět, bral po třech letech vztahu v roce 2015. I Monika je lékařkou. Působí u záchranky, jako anestezioložka v nemocnici i jako předsedkyně Sekce mladých lékařů České lékařské komory.

Horáček odvedl dceru do první třídy

Oproti (zatím) bezdětnému Hilšerovi jsou mezi prezidentskými kandidáty často zkušení otcové. Textař Michal Horáček byl do roku 2010 ženatý s první manželkou Rut, se kterou má syna Filipa a dceru Rut. Druhou ženu Michaelu Hořejší si bral v roce 2012 – a jejich společnou dceru Julii vedli na podzim do první třídy.

Vratislav Kulhánek, který působil i jako předseda Českého svazu ledního hokeje, je rozvedený, nikoli však bezdětný. „Jsem otcem dvou dcer, na něž jsem náležitě pyšný,“ hlásá. Jeho současnou partnerkou je Bohumila Bračíková, děti spolu nemají. Pro prezidentské kandidáty však shodně platí, že své rodiny drží stranou kampaní. Kromě manželek a partnerek.

Hannig ženil syna v USA

Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, má děti hned čtyři – z toho tři kluky. Z prvního manželství má syna a dceru, z druhého s Eliškou Hynkovou dva malé syny. Petr Hannig je vdovcem od roku 1989. Jeho syn Jan žije v USA, kde měl v roce 2010 i veselku, konkrétně ve Seattlu – s profesorkou statistiky Shevaun. Veselky se tehdy účastnila třeba i pravnučka prezidenta Johna F. Kennedyho Sarah.

Americká rodinka do Česka přiletěla i v předloni, když Hannig slavil sedmdesátiny. „Je profesorem matematiky na katedře statistiky jedné prestižní univerzity. V mé svatební řeči jsem říkal: Honzík neměl lehké dospívání. Maminka mu umřela, když mu bylo šestnáct. Starala se o něj babička,“ říkal Hannig před časem Blesku o synovi, který do Spojených států odešel coby vybraný student Karlovy univerzity v roce 1994 na doktorandské studium a usadil se v Severní Karolíně.

Hannigův syn Jan přicestoval ze Severní Karolíny do Česka na sedmdesátiny svého otce. Hannigův syn Jan přicestoval ze Severní Karolíny do Česka na sedmdesátiny svého otce. | Alexandr Malachovský, archiv

Zeman mluvil o synově pokusu o sebevraždu

Od veselých událostí k těm méně veselým. Další z kandidátů Miloš Zeman, který pozvání do debaty odmítl, má dvě děti – syna Davida (s první manželkou Blankou) a dceru Kateřinu s druhou ženou Ivanou, současnou první dámou. Zatímco syn David je lékařem a působí v Ostravě, dcera Kateřina žije momentálně ve Velké Británii, kde studuje na vysoké škole antropologii. 

Zatímco dceru Kateřinu zmiňuje Zeman poměrně často, o synovi příliš nemluví. V knize Zpověď informovaného optimisty v minulosti uvedl, že má syn jistý ostych vůči lidem, pohybuje se snad i proto více v laboratoři než mezi pacienty.

Zeman s dcerou Kateřinou během prvních prezidentských voleb. Vlevo jeho syn David z prvního manželství. Zeman s dcerou Kateřinou během prvních prezidentských voleb. Vlevo jeho syn David z prvního manželství. | Archiv Blesku, Foto Blesk - Ladislav Křivan

Během kampaně před minulými prezidentskými volbami ale Zeman prozradil na syna i jedno jeho tajemství. „David se kdysi strašně zamiloval do jedné dívky. Byl tehdy medik, uměl dávkovat léky a spáchal ostentativní sebevraždu. Naordinoval si dávku léků a klesl v bezvědomí na podlahu u jejích dveří. Novináři pak napsali, že spáchal sebevraždu kvůli politické angažovanosti svého otce. David mi po tom, co si to přečetl, napsal, že teď se zavraždí doopravdy. Byly to tři nejstrašnější dny v mém životě,“ napsal otevřeně Zeman.

Fischerovým zemřel postižený syn

Jinou smutnou zkušenost, co se potomků týče, má bývalý velvyslanec ve Francii a někdejší Havlův poradce Pavel Fischer. S manželkou Klárou dnes mají tři děti (dcery Báru a Markétu a syna Benedikta), naštěstí zdravé. Zemřel jim však postižený syn Vojtěch. 

„On byl nemocný, postižený, to jsme zpočátku vůbec nevěděli. A jak šel čas, tak se jeho stav začal postupně zhoršovat. Byl stále více odkázán na naši pomoc, takže nám potom umíral jako kompletně závislý člověk na péči ostatních,“ uvedl Fischer ve studiu Blesku.

Jeho žena Klára již dříve prozradila, že syna postihlo velmi vzácné neurodegenerativní onemocnění. O Vojtu přitom pečovali doma a Fischer na čas zastavil i své diplomatické aktivity a snahy. „Posledních dvacet let jsem se rozhodně nenudila. Bylo to náročné, ale pokud je vztah rodičů pevný a dobrý, zvládnete ledacos,“ řekla jeho manželka Blesku pro ženy.

Náš syn tátovi „neskutečně“ fandí, říká Talmanová

Společně s Jiřím Hynkem je nejpilnějším otcem ohledně počtu dětí expremiér Mirek Topolánek. S první ženou Pavlou má dcery Petru a Janu a syna Tomáše, s druhou ženou Lucií Talmanovou 10letého syna Nicolase.

„K mému velkému překvapení mu neskutečně fandí. Já jsem doufala, že ten můj obranný štít, který jsem postavila mezi syna a současné rozhodnutí Mirka bude natolik pevný, že se ho to vůbec nebude týkat. Ale samozřejmě v dnešní době desetileté děti mají přístup ke všem informačním kanálům a on, ač já stavím zdi a stavím pevné štíty, tak si samozřejmě ty svoje informace najde a tátovi neskutečně fandí,“ říkala Talmanová v pořadu Blesk Zpráv Káva s první dámou. 

To bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš je naopak „celoživotně“ věrný své první a jediné ženě Evě, knihovnici v důchodu, se kterou má dospělé dcery Radku a Lenku.

O nošení brýlí i Nejedlého party na Hradě

Při osobnějších dotazech ve studiu Blesku odpovídali Drahoš s Topolánkem mj. na to, že jeden nosí brýle, ač to prý nepotřebuje, druhý si pak nenechal uniknout hradní party Zemanova poradce Martina Nejedlého.

„Na svůj zevnějšek bych dbal, snažím se o to i teď. Prezident reprezentuje tento stát, měl by být vhodně oblečen. Určitě bych se radil se svojí manželkou a nechal bych si doporučit od lidí, kteří tomu rozumí. Já ty brýle potřebuju na řízení, i když mám luštit malá písmena. Nevidím důvod, proč bych se jich měl po nějakých 60 letech vzdávat,“ říkal Drahoš.

Topolánek reagoval na dotaz, zda je v pořádku, když si hradní hodnostář zaplatí oslavu v prostorách Pražského hradu, nebo zda to vnímá spíše jako „papalášství“, otevřeně: „B je pravdou, já jsem si to místo nevybral. Nemyslím si, že je možné využívat prostory, které vnímáme jako kulturní dědictví, pro nějaké soukromé oslavy. Já bych to nepovolil.“ Vedle toho zazněly v superdebatě Blesku i sliby prezidentských kandidátů.

Život po zvolení: Boháč varuje před drahou károu

Porazit své protivníky, složit ten skutečný slib a začít úřadovat. „Dobyvatelé“ Hradu už se vidí v prezidentském křesle, které pro ně bude znamenat mnoho změn. Michal Horáček ve studiu přemýšlel, jakým bourákem by měla hlava státu jezdit. Pořídil si totiž kdysi limuzínu Maybach za 3 miliony korun.

„Nekupujte si to, byla to velká hloupost. Je to poruchové a už v tom nejezdím. Prezident by si měl zvolit takový vůz, který se vyrábí v té dané zemi, reprezentuje práci lidí. Superb je báječné auto a já jsem viděl, jak jich přibývá v New Yorku,“ vzkázal Horáček.

Bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek by jako prezident neváhal trávit volný čas na zámku v Lánech, kam s oblibou jezdí i prezident Zeman. „Já jsem trošku tradicionalista, takže raději bych trávil volný čas na zámku v Lánech, s tím, že bych jeho větší část zpřístupnil k prohlídkám a v případě dlouhodobější nepřítomnosti celý,“ říká Kulhánek.

Pavel Fischer reagoval na cesty do krajů, při kterých Miloše Zemana poměrně často doprovází i jeho manželka Ivana. „Rozhodně bych to dělal. Ne pravidelně, ale podle potřeby, tedy nepravidelně. Třeba když je problém, mimořádná událost nebo třeba i plánovaná akce, jako kulturní akce. Platil bych to z rozpočtu kanceláře prezidenta,“ říká Fischer.

Zdraví jako intimní záležitost i kamarádi v showbusinessu

Jiří Hynek naopak reagoval na jinou otázku ohledně osoby prezidenta – a to na jeho zdravotní stav a zveřejňování lékařských zpráv. „Snad nevypadám nemocen, každé ráno se sprchuji ledovou vodou, pravidelně sportuji, běhám každoročně Jizerskou 50 na běžkách. Zdravotní karta člověka je intimní záležitost, ale pokud by to bylo nezbytně nutné, nemám problém jí zveřejnit,“ uvedl.

A skladatel a producent Petr Hannig reagoval na dotaz ohledně svých kamarádů v showbusinessu. Dal by jim státní vyznamenání? „V první řadě bych dal státní vyznamenání jednomu ze tří přeživších normanskému výsadku Josefu Schwarzovi, on je desátník. Z kulturní fronty bych vyznamenal Bohuslava Korejse, což je autor duchovní hudby. F.X. Thurimu, poslední žijící barokní skladatel, génius a Františku Filipovi, významnému televiznímu režisérovi. Nikomu ze showbusinessu jako takovému,“ zareagoval Hannig, objevitel Lucie Bílé, které vymyslel i její pseudonym z původního jména Hana Zaňáková.

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa