Během přelomu roku skončilo v rukou strážníků pouhých sedm pejsků, kteří se ztratili svým majitelům. „Jako každý rok jsme i letos předpokládali, že nárůst odchycených psů bude velký, ale tento rok byl jeden z nejlepších za posledních řekněme pět let,“ vysvětlil pro Blesk.cz vedoucí útulku Václav Steinbauer. „Celkem jsme převzali sedm psů fyzicky a řešili jsme 26 nálezů lidí, většinu z nich se ale podařilo dohledat v systému tak, že si pro ně páníčci rovnou přijeli na místo nálezu,“ popsal dále Steinbauer.

Rekordní rok to byl také co do rychlosti vrácení zvířat zpět domů. „Je to první rok, kdy se nám podařilo vrátit všechna zvířata a navíc v takto krátkém čase,“ uvedl vedoucí útulku. Nový domov ale hledá více než stovka dalších. „Celkem je tu asi stovka psů a hospodářských zvířat, včetně vodního ptactva. V průměru nám projde rukama 250 zvířat měsíčně, 80 procent se ale dostane zpátky majitelům,“ doplnil Václav.

Jídlo na osm měsíců za jediný den

Kromě jiného ale zaměstnanci útulku zažili rekordní rok i v otázce darů od lidí. „Vánoce jsou tady v útulku jedny z nejhezčích dnů vůbec, přímo o Vánocích sem přišly asi tři tisíce lidí a v tuto chvíli jsme ještě ani nedopočítali dokonale vše, co nám darovali. Ve výsledku nám lidé darovali odhadem jídlo pro zvířata na asi osm měsíců,“ dodal nakonec.  

Kromě psů a dalších zvířat tu mají strážníci také několik kuriozit. Například tu najdete ohromnou krajtu, která má 80 kilogramů a měří okolo pěti metrů. Nachází se tu ale také ovce, která se jako by nic procházela po Karlově mostě, a dříve tu „bydleli“ také dva pávi, v současnosti už je tu ale pouze jediný.

Často sem zavítají také rodiče s dětmi. Velký zájem je i o historii útulku. Stálá expozice, která mapuje vznik a vývoj útulku až po současnost, včetně fotografií z ničivé povodně v roce 2002, je velice navštěvovaná. Měsíčně útulkem projdou asi dva tisíce návštěvníků a hodně z nich si také odnese domů svého nového mazlíčka.
Fotogalerie
25 fotografií