Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při demonstracích zemřel už i chlapec (†11). Mrtvých v Íránu je na 20

Autor: ČTK, Mii - 
2. ledna 2018
11:45

Celkem už na 20 obětí si vyžádaly demonstrace v Íránu, které se konají šestým dnem. V noci na úterý zahynulo dalších devět lidí. Oznámila to íránská státní televize, podle níž se protesty konaly v celé zemi. Lidé jsou nespokojeni se špatnou ekonomickou situací v zemi. Vedle obětí na životech skončilo od soboty za mřížemi 450 lidí. 

První dvě oběti byly hlášeny v sobotu z Dorúdu na západě země, deset lidí přišlo o život při protestech v noci na pondělí.

Podle televize se všechny incidenty v noci na úterý staly v centru země. Ve městě Kahdarídžán demonstranti zaútočili na policejní stanici a pokusili se ukrást zbraně. O život tam přišlo šest lidí. Další dva, chlapec (†11) a mladý muž (†20), zemřeli ve městě Chomejní Šahr a v nedalekém Nadžafabádu byl loveckou zbraní zabit člen revolučních gard.

Íránská agentura ILNA v úterý oznámila s odvoláním na teheránského viceguvernéra Alího Asghara Náserbachta, že za minulé tři dny bylo v Teheránu pozatýkáno 450 lidí. V sobotu to bylo 200 osob, v neděli 150 a v pondělí dalších 100. Informace o zatýkání v jiných městech, kde se rovněž protestuje, Írán zatím nezveřejnil.

Motivem nespokojenosti je špatná ekonomická situace a podle odborníků také beznaděj, protože se životní úroveň nelepší ani za prezidenta Hasana Rúháního, považovaného za stoupence reforem. Při mnoha protestech zaznívala také politická protivládní hesla.

Tajemník viní Saúdskou Arábii

Situaci v Íránu sledují mnohé země, americký prezident a Izrael podpořili demonstranty, Německo je znepokojeno tím, že při protestech umírají lidé.

Tajemník íránské národní bezpečnostní rady Alí Šamchání prohlásil, že některé země vedou proti Íránu válku prostřednictvím internetu a sociálních sítí. Za nepokoji v Íránu jsou podle něj USA, Británie a Saúdská Arábie. „Asi 27 procent nových příspěvků na sociálních sítích zaměřených proti Íránu pochází od saúdskoarabské vlády. To, co se děje v Íránu, za pár dní skončí, není důvod se ničeho obávat,“ řekl.

Současné protesty se hodnotí jako největší od znovuzvolení bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v roce 2009. Tehdy zemřelo podle oficiálních údajů kolem 30 lidí, podle neoficiálních až dvojnásobek. Ahmadínežád byl zvolen podruhé jako kandidát konzervativců a mnozí Íránci tvrdili, že volby byly zmanipulované. Někteří z protikandidátů se pak ocitli v mnohaletém domácím vězení.

kamcerka ( 22. července 2018 12:44 )

Další majdan v režiji USA a Izraele. Zadupat do země své odpůrce, pokud se nepodřídí jejich přání.

Zobrazit celou diskusi