Na prvním nádvoří Pražského hradu proběhne 1. ledna ve 12:00 hodin speciální střídání stráží. Kromě pěších členů služby se tu objeví také motocykly, hudba Hradní stráže v trojnásobném počtu zahraje výjimečně v tento okamžik státní hymnu. Novou stráž doplní velitel slavnostní jednotky a vlajkonoši se státní hymnou a bojovým praporem.

O půl hodiny později se zpřístupní návštěvní místnosti prezidentské kanceláře. Lidé se do ní dostanou takzvaným čestným vstupem pod prezidentským balkonem, který jindy využívají výhradně nejvýznamnější oficiální hosté České republiky. Uvnitř bude na návštěvníky čekat mimořádná expozice k pětadvacetiletému výročí naší novodobé státnosti.

Lidé proto v návštěvních místnostech naleznou originální výtisk ústavy nebo nejvyšší státní vyznamenání naší země. Objeví se i originály dokumentů, prostřednictvím kterých si návštěvníci zavzpomínají na prvního prezidenta České republiky Václava Havla. Příchozí se budou moci podepsat do pamětní knihy. Prostory budou přístupné od 12:30 do 17:00 hodin.