Ranní životabudiče

Pitný režim je pro tělo velmi důležitý, obzvláště po divoké noci. Hned po probuzení je dobré doplnit tekutiny:
- voda s citrónem hydratuje, alkohol a kofein odvodňují tělo a tak je dávka vody a vitamínů velmi užitečná
- studené mléko můžete ochutit banánem, který sníží kyselost žaludku
- bylinné odvary například z máty, zázvoru či heřmánku zklidní zažívání, přidejte trochu medu a hned vám budou lépe chutnat
- česnečka vám postaví na nohy, pomáhá i silný vývar nebo zelnačka, teplé polévky působí po alkoholové noci jako balzám
- vajíčka zbaví tělo toxinů a stejně fungují na žaludek kyselé okurky
- sprcha pomůže, nejprve však začněte teplejší vodou a poté přecházejte na studenou

Zázvorový elixír
Průvodním znakem kocoviny je i nevolnost, která může vést ke zvracení. Pokud máte pocit, že by se obsah vašeho žaludku mohl podívat zpátky na svět, pomůže vám zázvorový čaj, který čistí organismus a působí proti pocitům nevolnosti.
Budete potřebovat: kořen čerstvého zázvoru, citron, med

Postup: Na struhadle nahrubo nastrouhejte kořen zázvoru - asi na 2-3 čajové lžičky. Zázvor přesypte do konvice či džbánku a zalijte vařící vodou. Nechte 15 minut louhovat, pak přidejte šťávu z poloviny citrónu. Dle chuti přidejte do vychladlého čaje med.

Proti kocovině nemusíte bojovat jen přírodními prostředky.  Čím se zásobit radí magistra Ivana Lánová z BENU lékárny.

„V první řadě doporučuji pít s mírou a nekombinovat různé druhy alkoholických nápojů, během konzumace alkoholu pít nealkoholické nápoje a nezapomínat jíst.
Na trhu existuje doplněk stravy, který urychluje proces odbourávání alkoholu a pomáhá předcházet obtížím nastupujícím po konzumaci alkoholu, jako je nevolnost a bolest hlavy. Užívá se ještě před začátkem konzumace alkoholu. Od nevolnosti po alkoholovém opojení může pomoci přípravky ve formě nápoje v prášku nebo šumivých tablet. Rozhodně neřešte kocovinu a bolest hlavy léky s obsahem paracetamolu. Alkohol násobí škodlivý účinek paracetamolu na játra.