Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Popel Londýna zaujme spíš jako společenský román, než jako krimi

Recenze: Popel Londýna zaujme spíš jako společenský román, než jako krimi
Recenze: Popel Londýna zaujme spíš jako společenský román, než jako krimi  (Autor: nakladatelství Práh)
Autor: Dagmar Čechová - 
8. ledna 2018
13:43

Známý autor historických románů s detektivním podtónem Andrew Taylor se vrací s novou knihou. Popel Londýna vypráví propletený příběh několika rodin za doby velkého požáru britské metropole v roce 1666. Mrtvolu, kterou najdou v troskách katedrály svatého Pavla ovšem nezabil oheň...

Na pozadí vyhořelého Londýn dochází k několika záhadným vraždám. Úkol nalezení vraha dostane James Marwood - vládní informátor a syn zrádce koruny v jedné osobě. Příběh minulosti se velmi těsně splétá se současností pro Jamese i další postavy, jejichž role v knize je rovněž velmi důležitá.

Cat - potomek dalšího královraha - prchá ze zlaté klícky svého života a nechává za sebou doslova spoušť. Její činy postupně ovlivňují nejen její život ale i budoucnost království.

Ačkoliv je Popel Londýna proklamován jako strhující historická krimi, jde spíše o společenský román s detektivních nádechem. Krimi zápletka je zde velmi slabá a zcela upozaděná děním soukromých životů i politický soukolím doby. Masivní román je navíc až příliš "ukecaný", než aby byl označen za strhující.

Ani jedna z těchto výtek ovšem dílu neubírá na kvalitě či čtivosti. Autor se nevyžívá v detailních popisech krajiny, ovšem sáhodlouze se rozepisuje o každé minutě dění v příběhu. Jeho styl je naštěstí ale natolik stravitelný, že nehrozí, že by se čtenář nudil.

Popel Londýna rozhodně není napínavou detektivkou, zajímavé čtení ale rozhodně přinese.


Andrew Taylor

Popel Londýna

nakladatelství Práh, 2017

422 stran

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi