V roce 1973, kdy se snímek natáčel, zrovna řádilo akutní virové onemocnění. „My jsme ty koně museli mít dva. V té době byla v Evropě slintavka a kulhavka a koně nesměli přes hranice,“ svěřil Blesku Vorlíček

„Když jsme tam jeli, tak autobus nebo auto muselo projíždět kádí dezinfekčního roztoku, museli jsme vystoupit a čistit si boty a koně převážet bylo vyloučené,“ prozradil režisér legendární pohádky s tím, že zadal produkci, aby vyhledala u našich sousedů v Německu totožné zvíře.

„Dal jsem produkci fotografii našeho Juráška. Oni hledali bílého a mírně strakatého koníka, až ho našli,“ prozradil režisér. „A jelikož byla Libuška zkušená jezdkyně, tak jí to nevadilo. Ovládla každého koně. Vyskočila na něj i bez sedla, stiskla ho koleny a kůň v tu ránu věděl, že má na sobě pána, a hned poslouchal,“ dodal Vorlíček. Jeden kůň si tak zahrál u nás, především na Šumavě, a druhý si pohádku odehrál v německém Moritzburgu. „Jaký byl jejich další osud, to bohužel nevím,“ řekl režisér.

Vyšší dvojník

Kůň, na kterém jela Popelka na ples, vypadal ale přece jenom trochu jinak než ten v Česku. „Výběr druhého Juráška byl bez problému, neměl totiž žádné konkrétní znamení, jen ten německý byl asi o dvacet centimetrů v kohoutku vyšší. Aby se to nepoznalo, když na něj měla Popelka naskočit, dali jsme jí pod nohy pařez,“ prozradil Vorlíček.

Berlínská Rozárka

Sovu Rozárku našel Václav Vorlíček také v Německu. „Se svou Rozárkou přijel člověk z berlínské zoologické zahrady. Nebyla nijak cvičená, ale byla hodná, kam ji posadili, tam seděla. Jen jak na ni všude svítila ateliérová světla, měla pevně zavřené oči,“ svěřil režisér s tím, že měl speciální trik na to, aby mu do kamery zamrkala.

„Posadili jsme ji tedy do dekorace před kameru a čekali, jestli mrkne. A nic. Na podlaze komůrky ležela sláma, tak jsem jen tak ze srandy sovu stéblem píchnul do zadečku. A ona mrkla,“ prozradil svůj trik s tím, že scéna se točila jen jednou, aby sovu zbytečně netrápil.

VIDEO: Česká televize nedávno digitálně zrestaurovala Tři oříšky pro Popelku.

Video
Video se připravuje ...

Česká televize digitálně zrestaurovala Tři oříšky pro Popelku Česká televize

Fotogalerie
13 fotografií