Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Havraní kruhy se uzavírají Silou. Jak dopadne Hirka?

Síla od Siri Pettersen uzavírá trilogii Havraní kruhy.
Síla od Siri Pettersen uzavírá trilogii Havraní kruhy.  (Autor: Nakladatelství Host)
Autor: Zuzana Štíchová - 
3. ledna 2018
15:59

Norská fantasy trilogie Havraní kruhy končí. Na pultech knihkupectví se už i v Česku objevil třetí díl s názvem Síla. Hirka se v něm musí popasovat s dalším světem, svým údajným domovem. Ciilizace mrtvorozených, neboli Umpiri, ji sice mnohému naučí, hlavní hrdinka se ale, byť s rozpolcenými pocity, ráda vrací do Ymslandy.

Je poměrně složité vylíčit hlavní dějové linky třetího dílu Havraních kruhů, aniž by člověk prozradil příliš mnoho. Pokusím se tedy spoilerům vyhnout konstatovním, že děj knihy je oproti předchozím dvěma dílům výrazně zrychlený. Těžko odhadnout, v jakém časovém úseku se vlastně odehrává, ale můj odhad je něco přes půl roku. 

Rime se vrací do Ymslandy, aby připravil svou říši na válku, zatímco Hirka cestuje do svého „domovského“ světa obývaného Umpiri, neboli mrtvorozenými. Do světa, kde chybí síla, po které její obyvatelé tak prahnou a která je k dostání právě v Ymslandě. I když se Hirka většinu času vzpírá, stane se nakonec na chvíli pravou mrtvorozenou, a to nejen chováním, ale také vzhledem. Kvůli její chybě nicméně zemřou stovky Umpiri i obyvatel Ymslandy. Jak se s tím Hirka, věčně spravedlivá a mírumilovná dívka, popasuje, to už si přečtěte sami. 

Jak už jsem naznačila, děj uhání místy možná až příliš rychle na úkor detailnějšího vykreslení zásadních událostí, jako je třeba setkání Darkdaggara s Kolkagou, nebo prostor, kde se děj odehrává. Hlavní město Umpiri Ginnungad je čtenáři vykreslen bez větších detailů, stejně tak například přísná hierarchie vládnoucích rodů nebo „odpadlíků“. Na druhé straně je nutné dodat, že i tak má kniha přes 450 stran.

Lehce neuvěřitelně se mi jevila také charakterová proměna Hirky, která se nakonec (ještě méně uvěřitelněji) ukázala jako dočasná. Něco jako - teď zatnu zuby, a pak budu dělat, že se nic nestalo. To k jejímu charakteru příliš nesedí. Větší prostor by si určitě zasloužilo i Hirčino havraní dobrodružství, které má být klíčem k řešení problému se Sílou.

Zkrátka a dobře, čtyři díly by tato severská fantasy klidně snesla a nemyslím, že by to bylo na škodu, ba naopak. Autorka jako by už chtěla mí tenhle svůj projekt za sebou, aby se mohla soustředit na některý další. Přesto nehodnotím Sílu špatně, vypravěčský talent Siri Pettersen neztratila. Trpělivost možná ano.


Siri Pettersenová

Síla

nakladatelství Host, 2017

464 stran

Hodnocení: 80 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi