Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manžel zavražděné Nadi se sejde s Merkelovou. Co jí vyčtou pozůstalí po obětech teroru?

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
18. prosince 2017
07:35

Jeho žena Naďa byla mezi oběťmi masakru v Berlíně, kde spolu žili. Také Čech Petr Čižmár, který se s synem Davídkem přestěhoval po tragické smrti manželky do Drážďan, bude hostem německé kancléřky Angely Merkelové, která v době výročí teroru na vánočních trzích čelí kritice za to, že Německo dál neumí profesionálně čelit útokům.

Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes odpoledne v Berlíně sejde s pozůstalými po obětech loňského teroristického útoku na vánoční trh. Bude mezi nimi také Čech Petr Čižmár, jehož manželka Naďa byla jednou z 12 obětí islamistického radikála.

Video  Naďu Čižmár (†34) zabil islamista v Berlíně: Její syn vzpomíná u obrázku a přemýšlí o zločincích  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Setkání v berlínském kancléřství, kterého se zúčastní i lidé zranění při útoku, se uskuteční den před prvním výročím tragédie a nedlouho poté, co pozůstalí Merkelovou a německé úřady tvrdě kritizovali v otevřeném dopise. Psali v něm například, že Německu chybí základní profesionalita v tom, jak terorismu čelit.

K teroristickému útoku v Berlíně došlo 19. prosince 2016 na náměstí Bretscheidplatz ve čtvrti Charlottenburg, kde se tradičně konaly adventní trhy. Za hrůzným činem stál Tunisan Anis Amri, který používal šest různých dokladů totožnosti a se kterým do poslední chvíle bojoval o svůj život přepadený řidič polského kamionu Lukasz Urban, kterého nakonec terorista zastřelil. K útoku v Berlíně se přihlásil Islámský stát. Amriho zastřelili 23. prosince při bezpečnostní kontrole na severu Itálie nedaleko Milána.

Video  Vdovec po Češce, kterou zabili teroristé v Berlíně: Tohle říká o migrantech, Merkelové a muslimech  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Mluvčí Merkelové uvedl, že kancléřka si chce přímo od lidí zasažených událostí poslechnout, co pro ně mohly německé úřady udělat lépe. Zmocněnec německé vlády pro oběti útoku Kurt Beck už minulý týden představil návrhy konkrétních změn.

Cnerolka ( 18. prosince 2017 11:35 )

al.bunda ( 18. prosince 2017 10:43 )

Co by jí vyčítaly,rovnou zozkopat tu smradlavou tlamu.

Zobrazit celou diskusi