Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sestra prezidenta Hondurasu zemřela při havárii vrtulníku. Příčina nehody se vyšetřuje

Autor: ČTK - 
17. prosince 2017
08:06

Sestra honduraského prezidenta Hilda Hernándezová a dalších pět osob zemřelo v sobotu při havárii vrtulníku v kopcích poblíž hlavního města Tegucigalpa. Nehodu nepřežil nikdo z posádky, v níž byli kromě pilota čtyři členové ochranky Hernándezové. Příčina nehody je zatím neznámá.

Jednapadesátiletá Hilda Hernándezová byla aktivní v politické straně svého bratra a prezidenta Juana Orlanda Hernándeze a v minulosti zastávala posty ministryně komunikace a ministryně sociálního rozvoje. „Buď s Bohem, Hildo Hernándezová, neúnavná bojovnice za naši stranu,“ napsal po zprávách o smrti prezidentovy sestry šéf Národní strany Reynaldo Sánchez.

Její vrtulník v sobotu ráno odletěl z mezinárodního letiště v Tegucigalpě a směřoval na severozápad k její rezidenci ve městě Comayagua. Brzy po odletu ale letoun zmizel z radarů, později zbytky stroje i s těly všech pasažérů nalezli v kopcích za hlavním městem. O žádné možné příčině tragédie nebyla média bezprostředně po ní informována, AP nicméně uvedla, že k nehodě došlo v čase, kdy počasí v Hondurasu ovlivňoval přechod studené fronty.

Prezident Hernández si následně na znak smutku změnil profilovou fotku na Twitteru na černou stuhu. Hlava státu v těchto dnech prochází kontroverzí kolem nedávných prezidentských voleb, ve kterých kandidovala, přestože Ústava Hondurasu dva prezidentské mandáty v řadě nepovoluje.

Volební komise země před týdnem potvrdila, že pro současného prezidenta hlasovalo necelých 43 procent voličů, tedy o 1,6 procenta více než pro opozičního kandidáta Salvatora Nasrallu, oficiálně ale vítěze voleb dosud nevyhlásila. Opozice výsledek neuznala a žádá jeho zneplatnění.

VIDEO: Nehoda malého vrtulníku poblíž letiště v Brně-Tuřanech si vyžádala středně těžká zranění dvoučlenné posádky.

Video  Nehoda malého vrtulníku poblíž letiště v Brně-Tuřanech si vyžádala středně těžká zranění dvoučlenné posádky.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

agfor ( 17. prosince 2017 11:49 )

Stejně jako Husáková. Holt honorace je něco víc a kam každý normální jede autem, tam oni musí lítat státním vrtulníkem.

Zobrazit celou diskusi