Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Seniorku (94) odvlekli z domova důchodců do vězení: Říkala, že brzo zemře, a neplatila

Autor: Mii - 
15. prosince 2017
18:27

S pouty na rukou a ve vězení skončila 94letá americká důchodkyně Juanita Fitzgeraldová z oblasti Lake County na Floridě poté, co zdejšímu domovu důchodců tři měsíce nezaplatila nájem. Důchodkyně podle svých slov platit chtěla, ale domov peníze odmítl. Zařízení to popírá.

Důchodkyně dostala od domova důchodců výzvu k opuštění v pondělí 11.12. Žena to ale odmítala, tak pro ni následující den přijela policie, která ji vzala do vazby. Jen dva dny poté, 15.12, přitom ženu čekaly 94. narozeniny.

O případu informovala floridská televizní stanice WKMG. Podle ní žena při svém zatčení strážníkům řekla: „Pokud mě nevynesete násilím, nikam nejdu.“ Kontakt na svoji rodinu policii odmítla dát. Odmítla i převoz do jiného domova důchodců, kde jí bylo nabídnuto, aby dočasně zůstala v pokoji se zdravotní sestrou.

Policie tak musela ženu vyvést z budovy a naložit do policejního auta. Cestou upadla, což strážníci vyhodnotili jako úmyslné jednání. Podle mluvčího tamní policie navíc odporovala, když se ji snažili zvednout.

Fitzgeraldová byla nakonec propuštěna den před svými narozeninami s kaucí necelých 11 tisíc korun. Z problémů není venku, 27. prosince ji čeká soud. Aktuálně zůstává u své kamarádky.

Důchodkyně žádnou pomoc nechtěla

Podle ředitelky domova důchodců Franklin House Karen Twinemové byla důchodkyně v zařízení ubytovaná od dubna 2011. Poslední tři měsíce nájem neplatila proto, že si myslela, že brzy zemře. Stěžovala si také na plíseň ve svém pokoji, ale kontrola žádnou nenašla.

Twinemová také tvrdí, že domov se snažil kontaktovat ostatní zařízení v okolí, aby ženu přijala, ale ona to systematicky odmítala. „Mám pocit, že se dělalo všechno, co šlo, ale hodně si za svoji situaci může sama,“ popsal případ pro WKMG rezident Franklin House Terri Goldberg. Twinemová souhlasí. „Podobné případy se stávají velice zřídka. Snažíme se lidem pomoct,“ uvedla ředitelka.

Sama důchodkyně, s pouty na rukou a oděná v oranžovém vězeňském úboru, v pozdějším rozhovoru odmítla, že neplatila nájem, protože si myslela, že umře. Nájem podle svých slov chtěla zaplatit, ale byla odmítnuta. Potvrdila nicméně, že převozu do jiného zařízení se bránila.

S rodinou prý v kontaktu není. Žije v Tennessee a nechce, aby o její situaci něco věděli. „Nechci, aby mi pomáhali. Nepotřebuju pomoc. Mám všechno, co potřebuji,“ řekla důchodkyně s pohledem na oblohu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi