„Bylo to extrémní natáčení. Deset dvanáct hodin desítky metrů pod zemí, tma, ze stropu a pod nohama teče voda,“ popsal producent Michal Reiter natáčení dvoudílného televizního filmu Dukla 61 o největší poválečné důlní tragédii v ČSSR, k níž došlo 7. července 1961 na Ostravsku.

„Šachtami stále silně proudil vzduch, abychom měli dost kyslíku. A v tom průvanu byli herci většinu dne svlečení do půl těla,“ dodal producent. Natáčení pod zemí bylo náročné nejen pro herce, ale i režiséra Davida Ondříčka (48), který trpí klaustrofobií. A samozřejmě pro Marka Taclíka, který ztvárnil hlavní roli revírníka.

„Havíři makali v prachu, vedru a špíně pět dní v týdnu osm hodin denně, my jsme točili šest dní v týdnu a dvanáct hodin. Tak ono se to vyrovná,“ prohlásil herec v nadsázce. Jako jeho manželka se na obrazovce objeví Issová.

„Já jsem zůstávala stále na povrchu, ale ta hornická parta se štábem měla za sebou náročné natáčení v podzemí, kde byli několik dní, což obdivuji,“ svěřila herečka a partnerka režiséra Ondříčka, s nímž momentálně čeká druhé dítě. „Měla jsem to štěstí, že jsem se setkala se skutečnou Marií Šlachtovou, kterou hraji. Je to skutečně sympatická, roztomilá paní, která žije v Havířově a dělá plno bohulibých věcí,“ dodala Martha. Film Dukla 61 chystá Česká televize do vysílání na jaře.

VIDEO: Marek Taclík: Nemůžeme končit každé představení ve skutečné krvi

Video
Video se připravuje ...

Marek Taclík: Nemůžeme končit každé představení ve skutečné krvi Andrii Konontsev

Fotogalerie
17 fotografií