Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Popravil Kim Čong-un svého poradce? Soudci: Spáchal už 10 z 11 zločinů proti lidskosti

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2017
21:15

Jeden z hlavních poradců severokorejského diktátora Kim Čong-una zmizel z povědomí veřejnosti. Zahraniční média kvůli jeho absenci spekulují o tom, že ho vůdce KLDR nechal popravit. Generál Hwang Pjong-so patřil do úzkého kruhu Kimových poradců. Před nedávnem však do tisku pronikly zprávy o tom, že ztratil přízeň nevyzpytatelného vůdce.

Ještě na počátku září, během šestého testovacího odpalu jaderné hlavice, patřil Hwang mezi Kimovy oblíbence. Nicméně během měsíce byl zbaven funkce a musel opustit stranu, byl obviněn z braní úplatků. Jeho zástupce Kim Won-hong byl deportován do pracovního tábora. Hwang je nezvěstný od 13. října.

„Jestli Hwanga vyhodili ze Strany práce, znamená to konec pro jeho politickou kariéru a možná to znamená i konec jeho života. Nemáme ale žádné informace o tom, zda je naživu nebo byl popraven,“ napsaly jihokorejské noviny JoongAng Ilbo. První spekulace o jeho smrti se objevily už v listopadu.

Podle jihokorejských zpravodajských služeb režim Hwanga a Kima pečlivě sledoval, nečekaný audit měl dokázat jejich „nečestné jednání vůči státu“. Podle jihokorejského zdroje měli brát výměnou za povýšení úplatky. Vůdce Kim Čong-un se je rozhodl potrestat jako výstrahu pro ostatní. Přesné informace o osudu obou mužů ale nejsou známé.

Kim Čong-un a zločiny proti lidskosti

Tři renomovaní mezinárodní soudci se shodli na tom, že by Kim Čong-un a další severokorejští vysocí úředníci měli být souzeni za zločiny proti lidskosti, kterých se dopouští na politických vězních. Svoje rozhodnutí založili na svědectví zběhů, kterým se podařilo z autoritářského státu uprchnout.

Soudci Thomas Buergenthal, Mark Harmon a Navi Pillayová mají bohaté zkušenosti s obdobnými připady, všichni předsedali na mezinárodních tribunálech zabývající se hrubým porušováním lidských práv. Podle jejich závěrů Kim spáchal 10 z 11 zločinů proti lidskosti, jakými jsou mučení a hladovění vězňů, znásilňování, popravy, uměle vyvolené potraty a podobně.

Byli schopni nashromáždit materiály od roku 1950 do současnosti. Soudci chtějí, aby se případem začal zabývat Mezinárodní trestní soud v Římě, nebo aby byl stanoven speciální tribunál pro KLDR. Situace v Severní Koreji se neustále zhoršuje a podle soudců dosavadní zájem OSN a humanitárních organizací nestačí. Lidská práva v Severní Koreji jsou momentálně neexistující. Výzva soudců přišla jen pár dní poté, co Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad al-Hussein oznámil, že KLDR je na pokraji humanitární krize.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi