VEGETARIÁNSTVÍ

Obecně se ví, že vegetariáni se stravují bez masa, ostatní živočišné produkty nejsou vždy zapovězeny, ale lidé, kteří vyznávají tento styl, mohou mít ještě určitá „podpravidla“. Třeba vyhýbat se všem živočišným produktům kromě mléka a vajec nebo třeba ryb. Tento styl stravování je obecně asi nejrozšířenější.

VEGANSTVÍ

Podstatou tohoto stylu je odmítání jakýchkoli produktů živočišného původu. Důvodem je ohleduplnost ke všemu živému. Na talíři vegana tak nenajdete vejce, mléko nebo sýry živočišného původu. Veganství jako skutečný životní styl se ale neomezuje jen na to, co leží na talíři, jde ještě dál – zavrhuje využívání produktů z živočišné výroby obecně. Odmítá např. oděvy vyrobené z kůže, vlny nebo hedvábí…

PALEO

Vyznavači stravování ve stylu paleo se v 21. století snaží maximálně se přiblížit stravě typické pro období paleolitu (starší doba kamenná, přibližně 2,6 mil. – 9600 let př. n. l.). Jak a co tehdy lidé jedli? Konzumovali to, co nasbírali nebo ulovili, tedy ovoce, zeleninu, semena a maso, syrové nebo jednoduše tepelně upravené. Dnes se příznivci paleo stravy vyhýbají produktům a potravinám, které se objevily až se zemědělskou produkcí. Na způsob stravy z doby kamenné je prý naše tělo lépe adaptováno.

RAW

Výraz „raw“ pochází z angličtiny a v překladu znamená „syrový“. Vyznavači tohoto stylu nekonzumují vařené potraviny a jedí pouze suroviny rostlinného původu, resp. teplota při případné tepelné úpravě nepřesahuje 42–45 stupňů Celsia. Vařená strava je v rámci „raw“ pohledu na svět chápána jako strava mrtvá.

INTUITIVNÍ STRAVOVÁNÍ

Možná jako důsledek snahy nepatřit do žádné z typických stravovacích skupin už někdo vymyslel i styl, při němž můžete jíst vše a taky proklamovat, jak je to zdravé a tělu prospěšné. Pod názvem intuitivní stravování se zjednodušeně řečeno skrývá naslouchání tělu – co si žádá a přeje, tím ho nakrmíte. Tak jednoduché to ale podle odborníků na výživu není, neznamená to cpaní se vším, na co zrovna přijdete. Takový způsob příjmu potravy vyžaduje zásadní uvědomování si vlastního těla.

UŽ JSTE O NICH SLYŠELI?

Flexitariáni – jsou vegetariány, jen občas si dají maso

Semivegetariáni – z masa jedí jen drůbeží a ryby

Freegani – vybírají maso z kontejnerů, např. u supermarketů, je to forma boje proti plýtvání a konzumu

Frutariáni – jedí jen ovoce, zeleninu, semínka a ořechy, někteří jen plody, které spadly samy na zem, aby bylo zajištěno, že rostlině nebylo ublíženo

Fotogalerie
3 fotografie