Demence nejčastěji postihuje osoby ve věku 60 až 65 let a starší, často bývá spojena s Alzheimerovou chorobou, hypoxií po infarktu myokardu či Parkinsonovou nemocí. Postiženým nejprve odumírají buňky krátkodobého paměťového centra, postupem času je zasažena i dlouhodobá paměť, kterou doprovází porucha reálného myšlení. „Dochází také k poškození zrakově-prostorových funkcí“, které přispívají ke zhoršení orientace a odhadu vzdálenosti. Později se přidružují i změny v emoční oblasti – člověk je náladový, vznětlivý, depresivní, vymýšlí si, projevuje se sobecky a zlomyslně,“ vysvětluje klinický psycholog Mgr. Petr Křenek.

Rostoucí nesamostatnost

Odstranění šedého zákalu bývá výraznou změnou k lepšímu. Starší člověk kvůli slabému zraku přestává být samostatný, nedokáže si uvařit, postarat se sám o sebe nebo vykonávat základní hygienické návyky. V pokročilém stádiu s sebou šedý zákal přináší několik nepříjemných a mnohdy bezpečných doprovodných příznaků. Patří mezi ně citlivost na světlo, neostré vidění, zamlžený obraz a vidění barev se šedavým nádechem. „Ve věkové skupině nad 65 let je odstranění šedého zákalu nejčastějším chirurgickým zákrokem. Volbou vhodného typu čočky tedy lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus,“ vysvětluje primářka Oční kliniky DuoVize Praha MUDr. Lucie Valešová.

Po operaci člověk podle odborníků najednou mentálně ožívá. Navrací se mu pocit, že opět dokáže vnímat a pozorovat svět, znovu si může číst a bez problémů sledovat své oblíbené televizní programy. Zkrátka opět přijímá informace pomocí nejdůležitějšího smyslového orgánu.

Šedý zákal odstraňuje i laser LenSx. Ten je podle výzkumů až desetkrát přesnější než člověk a přizpůsobí se na míru každému oku.
Autor: Neovize Group s.r.o.

Prevence úrazů

Dobrý zrak bývá také prevencí nejrůznějších úrazů. Právě kvůli zhoršenému a rozmazanému vidění jako přes zamlženou clonu, které je běžným příznakem šedého zákalu, ztrácejí starší lidé orientaci, zamotávají se nebo padají. Přicházejí tak k nešťastným úrazům či zlomeninám končetin. „Operace šedého zákalu je podle nás jistou prevencí zlomenin krčku. Když člověk hůř vidí, nevšimne si schodu nebo jiné nerovnosti na zemi. Snadno klopýtne, spadne a mnohem hůře se mu hojí zlomeniny. Zejména v případě zlomenin kyčelních kloubů, které pacienta připoutají na lůžko, nejednou následuje do půl roku zápal plic a stav, který je jen obtížně léčitelný,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Na operaci bez otálení

Jedinou možností léčby šedého zákalu je operace, při které oční chirurg odstraní zakalenou čočku a nahradí ji novou. Starý mýtus, že zákal musí před operací nejdříve dozrát, už dávno neplatí. Během operace oční chirurg odstraní z oka zkalenou oční čočku a nahradí ji čočkou umělou. A to buď skalpelem nebo femtosekundovým laserem LenSx, který nabízí Oční klinika DuoVize v Praze i Oční klinika NeoVize v Brně. Paprsek laseru LenSx s dokonalou přesností vytvoří vstupní mikrořez, otevře přední pouzdro čočky a rozmělní ji. Po skončení laserové části chirurg čočku lehce odstraní a nahradí ji čočkou umělou. A volbou vhodného typu čočky lze rovnou odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus.

Laser LenSx je podle výzkumů až desetkrát přesnější než člověk a přizpůsobí se na míru každému oku,“ vyjmenovává výhody docentka Šárka Skorkovská a primářka MUDr. Lucie Valešová dodává: „Na LenSx nedají dopustit nejen naši lékaři, ale perfektní výsledky potvrzují i vysoká čísla našich spokojených odoperovaných pacientů.“