Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zeman pod palbou kvůli zdravotnímu stavu. Vzdej to, vyzývají prezidenta protikandidáti

Autor: zst - 
14. prosince 2017
12:38

Debata o zdraví Miloše Zemana se pomalu přesouvá z opatrného „měl by to zvážit“ k otevřeným výzvám k odstoupení. Pod kotel ožehavého tématu opět přiložil Jiří Drahoš, který připomněl, že přesně před 82 lety (14. prosince 1935) odstoupil ze zdravotních důvodů z funkce Tomáš Garrigue Masaryk. O hazardu, pokud setrvá Zeman ve funkci, mluvil v pořadu Blesk Zpráv Pivo v podhradí také Mirek Topolánek. 

„Před dvaaosmdesáti roky ze zdravotních důvodů abdikoval Tomáš Garrigue Masaryk. Jsou prezidenti, kteří ctí odpovědnost ke svému lidu,“ napsal bez okolků na sociální síti podle průzkumů druhý nejžhavější kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.

Pražský hrad odmítl jeho slova jakkoliv komentovat. Drahoš se svým prohlášením připojil k řadě svých protivníků v prezidentské volbě, kteří mluví podobně. Například Mirek Topolánek před několika dny během debaty pořádané Blesk Zprávami řekl, že Zemanovi to pálí, ale prezidentem už by být neměl.

„On ze zdravotních důvodů už dělat nemá, ve vlastním zájmu, ten mandát plnohodnotně vykonávat nebude. Jemu to pořád pálí, i když se občas zamotá ve větách. Asi je schopen to dělat, ale hodně hazarduje, moc to chce,“ řekl doslova někdejší premiér.

Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zemanovo chlubení, že vyléčil cukrovku, což následně relativizoval i jeho lékař, neuklidnilo ani Michala Horáčka. Ten požaduje po Zemanovi zveřejnění podrobné zprávy o jeho zdraví. „Skončila lhůta pro podání prezidentských kandidatur. A tak vyzývám všechny kandidáty: chcete-li kultivaci politiky, o které tolik mluvíte, udělejte pro to něco. Zveřejněte svůj zdravotní stav a majetkové přiznání,“ vyzývá textař a bývalý majitel Fortuny.

Horáček sám přiznal, že pivo téměř nepije, měl by zhubnout a vykouří krabičku cigaret denně. I kvůli tomu má problémy s cholesterolem.

Že Zeman patří do důchodu, si myslí také bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Zdravotní stav současné hlavy státu je dokonce jedním z důvodů jeho kandidatury. „Když máte celodenní jednání, když máte být každý den na jiném místě planety, když si sednete do OSN na některá zasedání, pak jedete do rady NATO, kde se jedná několik dní, tak máte zhruba odhad, jak se naplní program hlavy státu. Jedete od rána do noci včetně časových posunů. To je obrovská fyzická zátěž. Absolvovat státní návštěvu, připravoval jsem jich desítky, dobře vím, jak velká fyzická zátěž to je,“ zmínil Fischer v pořadu Štrunc! portálu Info.cz.

Nejsem lékař, ale vidím, že na některá jednání nedošel včas. To je důležité. Prezident je tady, aby tam včas byl, aby byl v kuloárech, aby jednal dříve, než to jednání začne. Když přijde pozdě, tak to vyvolává otazníky nejen u nás, ale i v zahraničí, proč máme takhle zchátralého prezidenta. Je třeba mu nabídnout důstojný odchod do důchodu, to bych mu chtěl jako prezident nabídnout,“ doplnil.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Jardaxy ( 16. ledna 2018 21:40 )

 Horacku, doufam ze i od Drahose budes pozadovat zverejneni podrobne lekarske zpravy..

salto ( 21. prosince 2017 07:51 )

Těžko říct, jak je to s jeho zdravotním stavem, ale v minulých prezidentských volbách kandidoval jakýsi kníže Šláfen, nebo tak nějak, byl starší než nyní Zeman, ale zas na druhou stranu, už tehdy se poscával a nevadilo to.

Milann ( 16. prosince 2017 12:42 )

Blesk škodí a škodit zatím bude dokud ho lidé nezkrotí pak by mohl lidem pomáhat.

Sokrates ( 15. prosince 2017 20:30 )

 Tak ten ubožák Drahoš již začal útočit na zdravotní stav..Samozřejmě před tím Putin,to prostě musí být.No a pak už nám chybí pedofilie pana disidenta Kubiceho a bude to komplet.Totálně prázdné hlavy!!!Nulový program zaujmutí...Ano jeden je...ANTIZEMAN!! A já říkám proč ne😂😂😂 Jak dopadl antibabiš již víme.Teprve v poslední době začínám věřit na znovuzvolení již v prvním kole👍

aliali ( 15. prosince 2017 16:55 )

oshona: 60 plus s tebou souhlasí.Měla jsem moc ráda Havla. Moc tady schází!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa