Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ďábel je reálný, žádná fikce, říká papež František a chválí exorcisty

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2017
19:43

Papež František (80) trvá na tom, že ďábel není fiktivní postava, ale skutečná postava. Tomuto tématu se často věnuje během svých kázání ve Vatikánu. Svatý otec dokonce ocenil práci exorcistů, kteří se musí potýkat s vymítáním ďábelských sil. „Ďábel je naprosté zlo. Není to jen nějaká nehmotná postava, je zcela reálný,“ řekl papež.

Papež navíc ďáblu přisoudil vysokou inteligenci, které se nemůže rovnat žádný obyčejný člověk. Své názory včera pronesl v televizním rozhovoru pro katolickou stanici TV2000. Satana popsal jako reálnou osobu, která ovládá temné síly.

„Jsem přesvědčen o tom, že by lidé nikdy neměli mluvit s ďáblem, jedna promluva a člověk je ztracený. Je chytřejší než my. Cokoliv řekneme, převrátí vzhůru nohama a otočí ve vlastní prospěch. Předstírá, že je uctivý. Nejvíce svádí kněze a biskupy, skrze ně pak ovlivňuje i ostatní,“ uvedl během interview. „Pokud si neuvědomíte, co se děje, špatně to s vámi dopadne,“ dodal.

Toto prohlášení přišlo jen pár dní poté, co papež oznámil, že hodlá pozměnit interpretaci nejznámější křesťanské modlitby Otčenáš. Podle něj by měla církev upravit překlad fráze „neuveď nás v pokušení“. Svatý otec tvrdí, že italský a další překlady nejsou úplně přesné. Z věty nyní vyplývá, že Bůh má možnost se rozhodnout, zda lidstvo uvede nebo neuvede v pokušení. To je však práce ďábla.

„Tohle není dobrý překlad, mluví se v něm o tom, že je to Bůh, kdo svádí lidi,“ František rovněž poukázal na to, že katolická církev ve Francii zvolila jiný překlad, který lépe odpovídá originálu. Francouzi zvolili variantu „nenech nás upadnout v pokušení“, což je podle papeže lepší. Je z toho jasně vidět, že případná chyba by byla lidská a nikoli boží. Rád by, aby se tato verze začlenila do všech stávajících překladů.

prycsnima ( 15. prosince 2017 00:39 )

 Ano,je to pravda. Papež je posedlý ďáblem. Proto umejval moslemákům jejich smradlavý haxny. Je nutno aby z něj byl ďábel vyhnán exorcistem,a to veřejně a tuto proceduru musí vysílat nekódovaně všechny TV stanice.I kdyby to mělo trvat dny nebo měsíce. Toto jest třeba vykonati a to co nejdříve!

lambrika ( 14. prosince 2017 21:22 )

Takže už Bůh možná není , ale teď přišel na řadu Ďábel.Ještě papež neřekl v které části světa ne doopravdy nachází. Možná zatím jenom ve Vatikánu. A po celém světě jsou to kněží co przní malé děti. Asi tím Ďáblem myslel své kolegy.

Kominik ( 14. prosince 2017 20:14 )

Ďábel je reálný, žádná fikce, říká papež František Ať mu přestanou podávat to české pivo, zjevně mu leze na mozek

agfor ( 14. prosince 2017 20:04 )

Ďábel i Pán Bůh - to je to, co povaleče z církví dobře živí. Je to s nimi jako s Cimrmanem, taky je nikdo nikdy neviděl.

Zobrazit celou diskusi