Malý Toby se narodil ve 25. týdnu! Dneska jezdí na kole jako každý jiný kluk

Video se připravuje ...
Malý Toby se narodil ve 25. týdnu a přežil
VIDEO: Facebook
Sdílej na facebooku
6. června  2018 
 06:00

Když se tenhle malý kluk narodil, jeho přežití bylo hodně nejisté. Jelikož přišel na svět vlastně jen pár týdnů po uplynutí pouhé půlky těhotenství, tak i v případě, že by přežil, mu hrozilo mnoho vážných potíží. Chlapeček ale všechno zvládl skvěle – má sice zdravotní problémy, ale ne tak vážné, jak se lékaři i rodiče obávali. 

Když se Toby před několika lety v australském Sydney narodil, vážil 667 gramů. To přesně odpovídalo tomu, že na svět přišel, když byla jeho matka těhotná pouhých 24 týdnů – a čtyři dny navrch. 

Právě ukončený 24. týden těhotenství je ve většině vyspělých zemí hranicí, po které lékaři mluví o předčasném porodu. Pak dělají vše pro to, aby miminko zachránili. Předtím jsou šance mizivé, a proto jde o potrat. 

Jeho matka dostala těžkou preeklampsii, a proto museli lékaři těhotenství okamžitě ukončit, i když bylo jasné, že dítě ještě nebude schopné samostatného fungování. Jinak by těhotná žena zemřela. 

Šance na přežití u takto brzy narozených dětí se udává 50:50 a je takřka stoprocentně jisté, že je v následujících dnech a týdnech čekají život ohrožující problémy. Neobejdou se bez plicní ventilace. Tobymu se zprvu dařilo celkem dobře, ale pak přišla infekce a jeho už tak nízká váha klesla na pouhých 555 gramů. 

Měl problémy i s velkými žilami vedoucími k srdci, naštěstí se nakonec vyřešily bez operace. Celkem strávil 77 dní na jednotce intenzivní péče a dalších skoro padesát na oddělení pro těžce nedonošené děti. 

Když opouštěl nemocnici, byl mimo ohrožení života, ale stále ho trápilo mnoho zdravotních problémů. Měl potíže s dechem během spánku, prokázanou nesnášenlivost laktózy, mírné projevy dětské mozkové obrny vyžadující trvalé sledování. Také jeho vývoj psychomotorický byl od začátku mírně opožděný. 

Letos mu bylo deset let. Jeho rodiče říkají, že je v podobě Tobyho a jeho záchrany potkalo neuvěřitelné štěstí a že je to skvělý, laskavý a milující kluk. Na videu vidíte Tobyho s jeho mladší sestrou Jess.  

Video se připravuje ...
Tobymu, který se narodil ve 25. týdnu těhotenství, bylo letos deset • VIDEO: 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku