Trestní oznámení podalo hlavní město přesně deset dní po pádu lávky v Troji, kdy se zranili čtyři lidé. Ti zůstávají i nadále v nemocnici a zřejmě nestihnou doma Vánoce. „Něčí obrovské pochybení způsobilo velkou škodu městu, ale především zranění několika lidí. Podání trestního oznámení je proto naprosto logickým krokem a já chci, aby byla odpovědná osoba označena co nejdříve,“ uvedla pro ČTK pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Vyšetřování potrvá ještě několik měsíců, do té doby nechce situaci Technická správa komunikací, která most spravuje, nijak komentovat. „V tuto chvíli stále nevíme, co stálo za zřícením lávky. K pádu se až do konce vyšetřování policie nemůžeme vyjadřovat,“ uvedl pro Blesk.cz předseda představenstva TSK Petr Smolka.

Video
Video se připravuje ...

Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Dva lidé se těžce zranili. Aktu.cz

„Je na policii posoudit, kdo mohl z nedbalosti v tomto konkrétním případě zavinit zřícení lávky, a to za situace, kdy existují pravidelné revizní posudky na technický stav,“ dodala primátorka.

Prozatímní přívoz

Praha nyní plánuje zavedení přívozu a stavbu provizorní lávky. Institut plánování a rozvoje zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původním, druhá dále po proudu řeky. Trosky původní lávky nyní odváží stavební firma na parkoviště u trojské betonárky, kde bude pokračovat jejich prozkoumávání odborníky.

Přívoz by měl být na místě realizován do přibližně deseti dnů po odstranění trosek lávky. „Technická správa komunikací vyznačila objízdné trasy, nový přívoz je v kompetenci Magistrátu hlavního města Prahy,“ dodal Smolka. „Podnikáme kroky, aby náhradní přívoz byl zajištěn v co nejkratší době po odstranění trosek lávky. Přívoz bude provozovat Pražská paroplavební společnost,“ doplnil slova Smolky ředitel Ropidu Petr Tomčík.

Lávka se zřítila předminulou sobotu odpoledne, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Pražští radní minulé úterý rozhodli, že vyplatí každému zraněnému jednorázový dar 50 tisíc korun. Odškodným se bude zabývat poté, co policisté případ uzavřou.

Podívejte se, jak lávka vypadala po zřícení a jak probíhá odstranění trosek:

Fotogalerie
33 fotografií