Přepálený olej a špinavé fritézy: Pochybí každá šestá restaurace, zjistila kontrola
Každá šestá restaurace používala přepálené tuky či oleje pro přípravu jídel. Během dlouhodobých kontrol, které probíhaly letos od února do listopadu, to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Problémem byly i špinavé fritézy a digestoře. Uvedl to mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.
SZPI kontrolovala 73 restaurací a odebrala 91 vzorků. „Hodnocení se dělalo senzoricky na místě. Hodnotila se vůně, chuť, barva, konzistence a přítomnost zuhelnatělých zbytků,“ řekl Pospíchal. Následně podle něj hodnocení pokračovalo v laboratoři metodou stanovení obsahu polymerních triacylglycerolů. Každý šestý vzorek nevyhověl předpisům.
Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech byly fritézy znečištěné ztuhlými mastnými nečistotami, nečistoty byly i ve filtrech v digestořích.
Restauracím, které předpisy porušovaly, inspekce nařídila odstranit nedostatky. Zároveň s nimi povede SZPI správní řízení o uložení sankce. Vzhledem k častým nedostatkům budou tyto kontroly pokračovat, dodal mluvčí.
vyjety motorovy olej ekologicky likviduji v mistnim mekáči, tvrdi ze pak maji hranolky hezkou barvu