Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přepálený olej a špinavé fritézy: Pochybí každá šestá restaurace, zjistila kontrola

Autor: ČTK, Mii - 
12. prosince 2017
17:00

Každá šestá restaurace používala přepálené tuky či oleje pro přípravu jídel. Během dlouhodobých kontrol, které probíhaly letos od února do listopadu, to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Problémem byly i špinavé fritézy a digestoře. Uvedl to mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

SZPI kontrolovala 73 restaurací a odebrala 91 vzorků. „Hodnocení se dělalo senzoricky na místě. Hodnotila se vůně, chuť, barva, konzistence a přítomnost zuhelnatělých zbytků,“ řekl Pospíchal. Následně podle něj hodnocení pokračovalo v laboratoři metodou stanovení obsahu polymerních triacylglycerolů. Každý šestý vzorek nevyhověl předpisům.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech byly fritézy znečištěné ztuhlými mastnými nečistotami, nečistoty byly i ve filtrech v digestořích.

Restauracím, které předpisy porušovaly, inspekce nařídila odstranit nedostatky. Zároveň s nimi povede SZPI správní řízení o uložení sankce. Vzhledem k častým nedostatkům budou tyto kontroly pokračovat, dodal mluvčí.

Video  Jídlo z Česka: Které restaurace musíte určitě navštívit?  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

krtek. ( 12. prosince 2017 18:05 )

vyjety motorovy olej ekologicky likviduji v mistnim mekáči, tvrdi ze pak maji hranolky hezkou barvu

Zobrazit celou diskusi