Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Británii je větší zima než v Rusku. Mráz zavřel školy, rodiče zuří

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. prosince 2017
13:10

Kvůli mrazu a náledí zůstávají v Británii uzavřeny už druhý den stovky škol. Rozmary počasí způsobily komplikace také ve Francii, Nizozemsku a Belgii. Před počasím by se měli mít na pozoru také obyvatelé Walesu a centrální Anglie. Úřady druhého největšího britského města Birminghamu nechaly zavřené všechny městské školy a přerušen byl i provoz hromadné dopravy. Teploty klesají až k -13 °C, Británie tak nyní hlásí větší zimu než Rusko. V Moskvě i Petrohradu se drží teploty mezi -4 °C a 0 °C.

Nejnižší teplota -13 °C byla v noci na úterý naměřena v hrabství Shropshire. Energetická společnost Western Power Distribution, která distribuuje elektřinu v centrální a jihozápadní Anglii a ve Walesu, musela za posledních 48 hodin obnovovat dodávky proudu více než stovce tisíc domácností.

Velká Británie bojuje se zimou. Velká Británie bojuje se zimou. | Reuters

Zimní počasí narušilo také leteckou, železniční i silniční dopravu v Anglii a Walesu. Letiště Heathrow zrušilo v úterý desítky odletů v důsledku nedělních komplikací. Trpělivostí se museli obrnit i lidé, kteří míří z Francie do Británie. Trajekty hlásí kvůli špatnému počasí zpoždění až 90 minut. V Británii byla omezena i městská doprava.

Rozhodnutí ředitelů škol rodiče pobouřilo

Větší problémem než přerušení městské dopravy a mrazivé počasí zůstává uzavření škol. Proti tomuto kroku ostře protestují rodiče. „Myslím, že to pro školy bylo to nejjednodušší řešení. Mohly ale fungovat i v mrazu,“ uvedla Margaret Morrisseyová, členka sdružení rodičů. Lidem vadilo zvláště to, že si kvůli uzavření škol museli vzít volno a zůstat se svými dětmi doma.

„Tak hrozné to zase není, když jsem byl malý, brodili jsme se do školy po pás ve sněhu,“ přidal se další rodič Craig Langman, aby dodal: „Co by dělaly ostatní země jako třeba Rusko, kdyby při prvním sněhu zavřely školy? Děti by nikdy nezískaly vzdělání.“ 

Zástupce britských vzdělávacích odborů Graham White v reakci prohlásil: „Ředitelé škol se nacházejí v bezvýchodné situaci. Mohou buď otevřít své instituce a riskovat tak, že se někdo z dětí nebo zaměstnanců zraní, nebo je uzavřít a čelit pak stížnostem rodičů. Bezpečí je pro nás přednější. Školy jsou tu, aby vzdělávaly, ne aby hlídaly děti. Rodiče to prostě musí zvládnout.“

„Uzavření škol nemá žádnou omluvu“

O uzavření vzdělávacích institucích diskutují i politici, kteří se stejně jako pedagogové ocitají pod palbou stížností rodičů. Konzervativec David Renard na svém Twitteru napsal: „Uzavření škol nemá žádnou omluvu, ulice tady ve Swindonu jsou zcela sjízdné. Ředitelé akorát zkomplikovali rodičům den.“

Za svou poznámku ale sklidil i několik výtek. „Styďte se, vedení škol udělalo to, co považovalo za nejbezpečnější pro svoje studenty a zaměstnance,“ komentovala jeho výrok jedna uživatelka sociální sítě. Její názor byl ale ojedinělý, většina rodičů s Renardem souhlasila a dožadovala se znovuotevření škol. Labouristé byli shovívavější, snažili se uchlácholit rodiče a vysvětlit jim, že školy jednají v zájmu svých žáků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi