Stromeček, cukroví, perníčky a hvězda? 4 rady, jak je skladovat, aby na Vánoce zazářily
-
Na Vánoce musí být mnoho věcí připraveno dopředu. Jenže, jak vše správně uskladnit a uchovat, aby to na Štědrý den bylo ideální? Poradíme se čtyřmi »nejožehavějšími« problémy…
- 1.
Jak skladovat vánoční stromeček
Stromek potřebuje vláhu a chlad. Ideálně ho proto umístěte do dózy s vodou na balkon. Před tím ještě seřízněte kmen. Stromek by totiž kvůli smole, kterou zalil řez, nemohl dobře sát vodu. Tekutina by navíc měla sahat až ke kůře, protože stromy sají vodu právě pletivem kůry. Vláhu nabírá i jehličí, takže až si ho doma postavíte, pokropte ho vodou z osvěžovače.
- 2.
Jak uchovat vánoční hvězdu
Pro vánoční hvězdu je ideální stálá pokojová teplota 16 až 20 stupňů Celsia. Nedávejte ji ale do blízkosti topení, v suchu ji začnou opadávat listy. Volte místo světlé, ale bez přímého slunečního svitu. Potřebuje také dostatečně vlhkou půdu, kterou jednou týdne trochu přihnojte. Pozor, nezlévejte studenou vodou, ideální je ta odstátá. Vláhu přijímají i listy, takže opět můžete tu a tam rosit.
- 3.
Jak uložit vánoční cukroví
Linecké, rohlíčky, plněné cukroví marmeládou či čokoládou – to vše potřebuje chlad. Ideálně je dejte to plechových či plastových krabic, které vystelete ubrouskem. Můžete použít i papírové krabice, tam však hrozí, že cukroví navlhne. Udělejte proto izolační vrstvu z alobalu nebo staniolu. Krabice pak uschovejte na balkon, do lednice, do chladného sklípku… Naopak kokosky nebo pusinky dejte do papírového sáčku a rozhodně je nechte v pokojové teplotě. V chladu by navlhly, v pokoji naopak krásně vytvrdnou.
- 4.
Jak uskladnit vánoční perníčky
Vánoční perníčky se pečou klidně tři neděle před svátky. Důležité je pak jejich uschování. Jejich častým problémem je totiž tvrdost. Existuje několik zaručených rad, vyzkoušet musíte to, co bude fungovat zrovna u vás. V každém případě je dejte ideálně do keramické či kameninové dózy, nebo alespoň do plechové krabice. Můžete je lehce pokropit rumem a aby změkly, dejte na vrch půlku jablíčka. Perníčky do sebe natáhnou jeho vlhkost a budou vláčné. Doporučuje se ale i pomerančová kůra nebo obalit dózu vlhkou utěrkou.