Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lithium i odklad elektronických receptů: Zeman se sešel s dalšími kandidáty na ministry

Autor: ČTK - 
10. prosince 2017
15:59

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Hüner na nedělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech mluvil o energetice, využití lithia nebo o nutnosti digitalizace průmyslu a energetiky. Po setkání to novinářům řekl Hüner. Za svou prioritu v úřadu označil vedle energetiky odstraňování ekologických škod a nakládání s nerostnými surovinami. Prezident v Lánech přijal také uchazeče o místo ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který chce, aby lékaři nebyli sankcionováni, pokud se nepodaří odložit povinnost vydávání elektronických receptů.

Podle Hünera si s prezidentem poměrně dlouze a hluboce povídali o energetice. „Jednalo se o využití surovin jednak pro energetiku jako takovou, obecně surovin, které přímo s výrobou energie a tepla nesouvisí, mám na mysli samozřejmě lithium,“ řekl novinářům. Memorandum o těžbě lithia uzavřené před volbami nechtěl komentovat předtím, než si ho prostuduje. Stát by se tak podle něj mělo do týdne. Se Zemanem mluvil i o tom, že by lithium mohlo sloužit pro baterie do elektromobilů nebo pro sklady elektrické energie. O memorandu samotném a jeho právních důsledcích se s prezidentem nebavili.

Chytré domácnosti i atomová energie

Řešili také nutnost digitalizace průmyslu a jeho podpory ze strany MPO. Shodli se, že by úřad neměl být jen ministerstvem pro instituce, ale především pro občany. „Takže záležitosti podpory chytrých domácností a nakonec i zavádění vysokorychlostního internetu do domácností, které o to mají zájem, si myslím, že jsou tématy, které naše občany osloví,“ dodal. Tématem byla i atomová energie a na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu a na přípravě těchto lokalit, aby do 2025 mohlo být vydáno stavební povolení pro takové dílo.

Za své největší priority označil vedle energetiky odstraňování ekologických škod nebo nakládání s ekologickými surovinami s maximální výnosností pro stát. „Což bychom rádi dělali přes státní podnik Diamo,“ řekl. Chtěl by také odstranit duplicity mezi Czech Invest a Czech Trade.

Hüner slíbil, že bude řešit i otázku mobilních dat. Mluvit o tom chce s českými operátory. Lidem nechce doporučovat, aby využívali levnější operátory z okolních zemí.

Vojtěch zatím nechce obnovit poplatky 

Pokud se nepodaří odložit povinnost vydávat elektronické recepty, kandidát na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) bude chtít, aby kvůli nim lékaři nebyli v prvním roce sankcionováni. Řekl to po schůzce s prezidentem Zemanem. Mluvili spolu také o hospicové péči, úhradě zdravotnických prostředků nebo zdravotních bonusech. Nedostatek zdravotních sester chce Adam řešit zvyšováním jejich platů. Obnovení poplatků nebo spoluúčasti není v současné době tématem, řekl kandidát na ministra.

Vojtěch schůzku označil za věcnou a pozitivní, řešili na ní problémy českého zdravotnictví. Na základních bodech se shodli, dodal.

Jako první věc v úřadu chce Vojtěch řešit zavedení elektronického receptu. Lékaři by měli eRecepty vydávat od začátku roku. Vojtěch poznamenal, že státní správa nebyla schopna systém připravit a následky by neměli nést lékaři. Pokud se proto nepodaří systém odložit, což vzhledem k času neví, zda je možné, bude usilovat o to, aby první rok nebyly doktorům v souvislosti s touto povinností udělovány pokuty.

Kandidát na ministra se chce také věnovat úhradě zdravotnických prostředků a přípravě nové právní úpravy, která by toto téma řešila. Zaměřit by se chtěl rovněž na měření kvality nemocnic, aby pacienti věděli, kde se jak léčí.

Dosud se prezident setkal s třemi kandidátkami a se dvěma kandidáty na ministry. Ve čtvrtek jednal s kandidátkami na ministryni práce a ministryni pro místní rozvoj Jaroslavou Němcovou a Klárou Dostálovou, v pátek s uchazečkou o místo ministryně financí Alenou Schillerovou a uchazečem o funkci ministra vnitra Lubomírem Metnarem. Dnes k nim přibyl Hüner a nyní prezident hovoří s Vojtěchem. Poslední kandidáty přijme v pondělí, pozvánku dostali na odpoledne tři pravděpodobní členové Babišova kabinetu.

Prezident již dříve oznámil, že se před jmenováním nového kabinetu setká s devíti politiky, kteří případně budou ve vládě nováčky. Chce se s nimi seznámit a mluvit s nimi o jejich záměrech na ministerstvech. Jednat nebude s pěticí ministrů ANO, kteří působili už v končící vládě. Menšinový kabinet hnutí ANO jmenuje Zeman ve středu 13. prosince.

Video  Andrej Babiš se stal nejstarším premiérem v historii ČR  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Čtěte více na Blesk.cz:

Speciál Prezidentské volby 2018 >>>

Průzkumy volebních preferencí >>>

Jak volit s voličským průkazem >>>

debruska ( 10. prosince 2017 22:54 )

No nějak k těm penězům přijít musí, když nejsou pohledné. Ty pohledné ženy mají na peníze ty ministry, politiky a sportovce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa