Nutno říci, že tento rok zahnívající vody tlející ankety rozvířily vlnky kontroverze. Záhy po rozdání cen vyšla najevo nekalá manipulace s hlasy vyšperkovaná emocemi a licitacemi, kdo tedy slavíka vrátí a kdo ne.

S ohlasem diváků se často nesetkal ani výkon moderátora a scénáristy večera Ondřeje Sokola, jenž zřejmě nepochopil, jací lidé v anketě hlasují a gala večer sledují. Vzali by sebestředného a halasného Leoše Mareše či jeho tah na branku postrádajícího distingovaného Libora Boučka, ale humor Sokola nikoli. Ten navíc drhnul, byl leckdy křečovitý. Nejen kolega Matonoha v roli Dalajlámy v poselství metafory týkající se skupiny Ortel i jejího, v kategorii zpěvák rovněž bodujícího xenofobního frontmana, selhal. Mířil k bráně trapnosti.

Konstatování, že letošní Český slavík má ambici surfovat na vlně inspirované show z Oscarů či jiných jim podobných podniků, byla bezesporu další nadsázka. Ale ani ta nevyšla. Naopak se zvrtla v krutou ironii, jíž řada celebrit singl i v páru nahrála. Tentokrát jde o dvojice. Dost smutná bilance, troufám si podotknout.

Mimochodem, platí rčení, že vrána k vráně sedá, či nikoli? 

Karel Vágner s manželkou Katinou: Omyl za velké peníze
Autor: Herminapress.cz

Karel Vágner s manželkou Katinou: Omyl za velké peníze

Modré kvádro a vínová košile bez kravaty s róbou od v Česku neznalci v médiích přeceňované Blanky Matragi ladí pouze barevně. Tato maloměstskému vkusu konvenující kreace za dvě stě tisíc s přídavným šálem a stejným materiálem potaženou kabelkou přinejmenším vyžaduje večerní oblek. Rozepnuté sako se s hogo fogo notou míjí, spojení kšand s páskem je krutým stylistickým přešlapem. Špatná je i volba toalety, která by protiřečila příležitostí i v případě nominovaných zpěvaček, natož na neznámé ženě bývalého hitmakera. O zralá ňadra vystavujícím dekoltu nemluvě.

Známka: 3-

 

Lešek Wronka a Halina Wronka Mlynková: Hájená jinakost
Autor: Herminapress.cz

Lešek Wronka a Halina Wronka Mlynková: Hájená jinakost

Známý producent byl výjimkou volící notu kreativity v showbyznysu souměřitelné s večerním oblekem. Měla podobu ke kolenům sahající košilové haleny, úzkých, stejně jako svršek zipem decentně dekorovaných kožených kalhot v luxusních botách nad kotníky s efektně rudým lemem jejich jazyku. Kožený je i model populární polské zpěvačky, jenž opět zdobí kovový zip. Společný jmenovatel obou outfitů pocházejících z Halinina pražského butiku VaNa. Je to dobré a hlavně osobité!

Známka: 1

 

Martin Pouva a Petra Friedlová: Deficit kultivovanosti
Autor: Herminapress.cz

Martin Pouva a Petra Friedlová: Deficit kultivovanosti

Ceremoniál lidem určovaných cen popíkové popularity dodávala v živém přenosu do tuzemských obýváků TV Nova, jež akci tzv. vytunila svými tvářemi. Patřil k nim i moderátor zpravodajství Pouva, jenž ve volbě košile selhal. Vedle partnerky, jež stylistický poker naprosto prohrála a páru značně snižuje známku nevhodným, módně zaostalým a lacině vyznívajícím outfitem působil jak ztracený strýc.

Známka: 4

 

Michal David s chotí Marcelou: Cirkus v páru
Autor: Herminapress.cz

Michal David s chotí Marcelou: Cirkus v páru

On má bílým štepem zdobený oblek, do ní v límci a na manžetách zdobenou košilí, o níž kdejaký světský zajisté sní. Ona ležérně pojatou verzi pánského smokingu. A ani jeden nepostrádá lakýrky. Akcent rozvázaného motýlku je skvělý, ale sako mělo být nejen s ohledem na postavu zapnuté. Troufám si konstatovat, že tato, sama o sobě riskantní hra se nepovedla. Byť teoreticky dress code splnila.

Známka: 4

 

Karel a Ivana Gottovi: V rámci standardu
Autor: Herminapress.cz

Karel a Ivana Gottovi: V rámci standardu

Napříč generacemi ctěný mistr, zlatým hlasem z Prahy ve světě nazývaná legenda tuzemského popu, obdržel dalšího slavíka a v dress code byl bezchybný. Nic nelze vytknout ani jeho ženě, která se vsadila na petrol barvu róby, již vyladila s navy modrou kabelkou. Samotný model, respektive jeho sukně, bohužel působí pomačkaně, černý tyl na vsadce a na rukávech je tak trochu cizí element a na paže patřičně nepřilne.

Známka: 2

Josef a Jovanka Vojtkovi: Nefungující protiklad
Autor: Herminapress.cz

Josef a Jovanka Vojtkovi: Nefungující protiklad

Lídr kapely Kabát má setrvalý dojem, že k rockerovi dress code, byť v kreativně ležérním duchu nepatří. Zatímco dříve přebíral České slavíky v dramaticky dlouhém plášti, v poslední době vsadil na koženou bundu. Letos šlo o zimní model na nenápadném černém základu. Jovanka se rockerskému duchu ani v gala tónu nepřizpůsobila. Vzorem výšivky vyšperkované pouzdro róby bohužel není správně dráždivým kontrastem. Terč prstenu i náramek jsou navíc a mimo styl.

Známka: 3

 

Milan Broum s chotí: Akt bezprizornosti
Autor: Herminapress.cz

Milan Broum s chotí: Akt bezprizornosti

Jde to ještě hůř, ptám se v duchu při pohledu na oblečení šestašedesátiletého baskytaristy legendární kapely Olympic a jeho paní, v němž byli zachyceni při příchodu na slavnostní udílení cen. Jeho outfit korunovaný černými koženými rukavicemi se s dress code večera míjí. Její kombinace pink róby a výrazně květovaného svrchníku za účasti rumělkové šály značně leká a k výhradám provokuje i účes včetně žlutého tónu vlasů.

Známka: 5

 

Petr a Zuzana Bendovi: Trylek okresního přeboru
Autor: Herminapress.cz

Petr a Zuzana Bendovi: Trylek okresního přeboru

Na scénu se dostal před dvanácti lety díky populární TV soutěži SuperStar. Jako většina jiných splývá v módě s davem, k jiné inspirujícímu dandymu má vesmírně daleko. Na jedničku není ani volba rádoby parádní košile včetně faktu, že ležérně visí přes kalhoty, což je vzhledem k obleku, gala večeru a róbě partnerky nevhodné. Outfit manželky neomamuje, ale požadavky gala teoreticky splňuje.

Známka: 3