Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pryč s USA, Trump otevřel bránu pekla.“ Muslimové zuří kvůli Jeruzalému, Hamás chce povstání

Autor: ČTK - 
7. prosince 2017
10:09

Vůdce palestinské radikální organizace Hamás Ismáíl Haníja ve čtvrtek vyzval Palestince k zahájení nového povstání - intifády - proti Izraeli. Hamás reaguje na středeční rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Zuří i Saúdská Arábie, Irák či Turecko.

Už ve středu Hamás oznámil, že Trump svým krokem otevřel „bránu pekla“. Haníja ve čtvrtek řekl, že Trumpovo rozhodnutí lze chápat jako „vyhlášení války Palestincům“.

„Měli bychom vyhlásit intifádu proti sionistickému nepříteli a budeme pracovat na jejím zahájení,“ řekl Haníja v Gaze. Ve středu jeho skupina vyhlásila třídenní období hněvu, na dnešek jsou svolány demonstrace v mnoha palestinských městech.

I Palestinci žijící v Jordánsku protestovali na několika místech v Ammánu proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém izraelským hlavním městem. Ammán považuje Trumpův krok z hlediska práva za neplatný. Trump své rozhodnutí oznámil ve středu a zároveň informoval, že ministerstvu zahraničí nařídil připravit přesun velvyslanectví z Tel Avivu. Proti jeho kroku protestuje i například Saúdská Arábie či Irák.

Jordánská vláda je toho názoru, že Trump svým postupem porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Rada v roce 1980, kdy Izrael připojil okupovanou východní část Jeruzaléma k západní a obě části prohlásil za své nedělitelné hlavní město, přijala rezoluci, která tuto anexi neuznává. Tímto právním názorem se řídí většina světa.

Jordánská vláda v reakci na středeční Trumpovo prohlášení oznámila, že považuje „všechny jednostranné kroky měnící faktický stav věcí za neplatné“.

Izrael obsadil východní Jeruzalém za války v roce 1967, do té doby tuto část města spravovalo Jordánsko, pod které dodnes spadá správa jeruzalémských muslimských posvátných míst. V Jordánsku žijí tisíce potomků Palestinců, kteří odešli ze svých domovů po vzniku Izraele. V ammánských čtvrtích, kde žijí, už ve středu večer vypukly protesty. Jejich účastníci provolávali protiamerická hesla jako Amerika je matkou teroru, Pryč s Amerikou.

Trumpovo rozhodnutí vyvolalo ve středu protesty také v Turecku, na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Palestinci na čtvrtek svolali shromáždění do Ramalláhu.

Rijád chce, aby USA odvolaly rozhodnutí o Jeruzalému

I Saúdská Arábie odsoudila rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalému. Saúdskoarabský královský dvůr v noci na čtvrtek varoval, že rozhodnutí, s nímž souvisí i budoucí přesun amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, může mít nebezpečné důsledky. Americká administrativa by měla podle prohlášení Saúdské Arábie Trumpovo rozhodnutí odvolat.

Šéf Bílého domu ve středu řekl, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele a že pověřil ministerstvo zahraničí přesunem velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zároveň ale podepsal šestiměsíční odklad přestěhování ambasády stejně jako jeho předchůdci. Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že přípravy na přesun úřadu začnou okamžitě. Očekává se ovšem, že potrvají i několik let.

Saúdskoarabský královský dvůr se domnívá, že přesun ambasády bude mít „nebezpečné důsledky“. Trumpův postup považuje za „neospravedlnitelný a nezodpovědný“ a rovněž za krok „poškozující práva palestinského národa“.

V textu se dále uvádí, že Trumpovo rozhodnutí je „závažným porušením neutrální pozice, kterou USA dosud ve vztahu k Jeruzalému zastávaly“.

Irák chce, aby USA zrušily Trumpovo rozhodnutí o Jeruzalému

Irák žádá, aby americká vláda zrušila rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. USA podle Iráku musejí předejít nebezpečným důsledkům. Americký prezident Donald Trump ve středu uznal Jeruzalém za hlavním město Izraele a ministerstvu zahraničí dal pokyn, aby začalo připravovat přesun velvyslanectví z Tel Avivu.

„Americká vláda musí od tohoto rozhodnutí odstoupit, aby předešla nebezpečnému stupňování napětí, jež může roznítit extremismus a vyvolat příznivé podmínky pro terorismus. Varujeme před nebezpečnými důsledky tohoto rozhodnutí na stabilitu regionu i světa,“ uvedla irácká vláda ve svém prohlášení.

Podobně jako Irák také Saúdská Arábie vyzvala americkou administrativu, aby Trumpovo rozhodnutí zrušila.

Mnoho zemí Trumpa předem varovalo před následky uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele s tím, že to vyvolá protesty a násilí, jehož obětí mohou být Američané v cizině.

Šíitská polovojenská skupina Al-Nudžabá, která bojuje v Sýrii, své členy cvičí v Íránu a již USA řadí k teroristickým organizacím, ve čtvrtek oznámila, že Trumpovo rozhodnutí by se mělo chápat jako legalizace útoků na americké vojáky.

orlik2016 ( 2. února 2018 14:36 )

ja osobne myslim ze k tomu dojde. Abu Maazen spila americkemu presidentovi, zuri ze zadne miliony neprijdou a zada o uznani palestinckeho statu od evropy, coz vidim jako zachvaty pred koncem. zadny israelsky politik k tomu nepude a nebude souhlasit. Otazka ted je jak poslat palestincem pres reku jordan. pesky nebo pres most a co se tyce strileni to prijde taky. jordansky kral jeho cas uz pomalu konci. jedno szenario se muze stat, jestli zacne konflikt s israelem, tak verim ze hranice statu israele se rozsiri az k eufratu

orlik2016 ( 2. února 2018 14:27 )

Je videt ze nenavist vuci zidum jak satanas pise je porad tady. je videt ze zavist, nenavist jsou spatne vlastnosti. jedno ale je jastnestaat israel zustane a taky jeho hlavni mesto jerusalem. Palestinici nikdy nebudou mit vlastni staat na zapadnim brehu jordanu a Gaza, spise vidim to na Jordansku kde maji chanci shodit krale a zacit skouset budovat staat. satanas by mel se taky uklidnit, uklid si pred prahem, podivej se jak zijou lide v Gaze a podivej se na israel po 70 letech, budes zasnout co ty lide stacili vybudovat

tgbg ( 9. prosince 2017 08:05 )

RUSzločinci jsou nějak potichu. Bojí se taky svých věrných muslimů, kteří se v Rusku množí jak kobylky!

tgbg ( 8. prosince 2017 08:59 )

Zatím co si ruští fašisti si muslimy hýčkají a bojují po jejich boku, jsou to jedině USA a Izrael, kteří umí s podělanými muslimáky pořádně zatočit.

agfor ( 7. prosince 2017 14:36 )

O co víc slimáků potáhne do boje s USA o to míň jich bude vyžírat Evropu.

Zobrazit celou diskusi