Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Firmou roku je Frentech Aerospace z Brna. Vyrábí součástky i pro vesmírné mise

Autor: ČTK, mah - 
6. prosince 2017
22:02

Součástky pro letadla, raketoplány, satelity i vesmírné sondy, to vše umí vyrobit brněnská společnost Frentech Aerospace. Ta se stala letošním vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2017. Mezi živnostníky pak zaujal pražský výrobce dřevěných hraček Viktor Hrdina, který získal titul Česká spořitelna Živnostník roku 2017. Výsledky 12. ročníku soutěže, která má za cíl podporu malého a středního podnikání v Česku, byly vyhlášeny ve středu na pražském Žofíně.

Frentech Aerospace vyrábí díly a vesmírné mechanismy pro vědecké mise i pro komerční vesmírné projekty. Firma dodává mimo jiné pro projekty, jako je Ariane 5 či vesmírné mise ExoMars 2016 a 2020. Její subsystémy poletí také k Jupiteru a dodala rovněž asi 1,5 milionu dílů pro letadla Airbus.

Druhou příčku obsadila pardubická ERA, která dodává řešení pro sledování letového provozu a identifikaci strojů ve vzduchu i na civilních letištích a také pro potřeby armádních a bezpečnostních složek. Třetí místo obsadila táborská textilní společnost Unuodesign, která se zaměřuje na výrobu dětského oblečení a látkových plen z certifikovaných materiálů.

Vítězný živnostník Viktor Hrdina založil podnikání na inovaci a myšlence, která vedla k přeměně původně fyzioterapeutické pomůcky, cvičebního houpacího prkna, na víceúčelové hračky podporující motoriku a tvořivost dětí.

Druhé místo obsadil Josef Fryzelka, který vyrábí sudy na víno a lihoviny od pěti do 600 litrů, kádě na kvašení ovoce, zelí, lihoviny s bylinkami, medovinu, pivo, a také kádě a sudy pro lihovary. Bronz získala Věra Vávrová, která šije pánské košile a dámské halenky.

Cenu Odpovědná firma roku 2017, která je udělována společnostem, které se příkladně starají o své zaměstnance, životní prostředí a rozvoj regionu, obdržela První brněnská strojírna Velká Bíteš.

Nejlepším Startupem 2017, tedy v kategorii pro mladé, inspirativní firmy a podnikatele, je společnost Spendee. Ta pomáhá lidem porozumět svým financím ve složitém finančním světě, a odpovědněji se tak rozhodovat a plánovat. Její aplikace má dva miliony stažení v 175 zemích světa.

Firmy se hodnotí na základě finančních ukazatelů. Jejich pořadí v jednotlivých krajích určuje odborná porota. Do celorepublikového finále postupuje 14 vítězů krajských kol. Vítěze finálového kola určí celostátní porota. Ve finálovém kole záleží na tom, jak se orientují v konkurenčním prostředí, jak ambiciózní a reálné jsou jejich podnikatelské plány a jak přispívají k rozvoji okolí.

Do krajského finále Živnostníka roku postupuje deset živnostníků z každého kraje. Finalisty krajského kola hodnotí odborná porota. Do celorepublikového finále postupuje 14 vítězů krajských kol. Vítěze finálového kola určí celostátní porota. Vítězní živnostníci ze všech krajů se před ní osobně prezentují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi