Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vánoce neslaví pět procent Čechů, tvrdí průzkum. Kolik lidé utratí za dárky?

Autor: ČTK - 
6. prosince 2017
16:00

Pět procent lidí letos nebude slavit Vánoce. Za jídlo na svátky téměř třetina Čechů letos plánuje utratit od jednoho do dvou tisíc korun. Za dárky pak chce nejvíc, 28 procent lidí, dát od pěti do 10 tisíc korun. Tři procenta lidí letos neplánují kupovat vánoční dárky. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK.

Devět z deseti Čechů letošní Vánoce slavit bude. Pět procent lidí se je letos slavit nechystá a zbývajících pět procent se ještě nerozhodlo. Zatímco mezi ženami se Vánoce slavit nechystají tři procenta, mezi muži je to osm procent. Pětina lidí nad 70 let svátky neslaví. Nejvíce Čechů, kteří se slavení Vánoc vyhýbají, je v Jihočeském a Pardubickém kraji.

Bezmála 90 procent Čechů se při nákupech jídla na Vánoce vejde do pěti tisíc korun. Nejvíce lidí (30 procent) plánuje utratit za vánoční jídlo od jednoho do dvou tisíc korun. Vyšší útratu, tedy od dvou do tří tisíc, plánuje 24 procent Čechů.

Češi při koupi vánočních dárků letos nešetří, 28 procent plánuje koupit dárky v hodnotě od pěti do deseti tisíc korun. Čtvrtina vydá od tří do pěti tisíc. Víc než 10 tisíc korun plánuje pak letos utratit osm procent lidí.

Ochota utrácet za vánoční dárky je podle průzkumu o něco vyšší u žen než u mužů. Zatímco muži plánují utratit mezi jedním a dvěma tisíci v sedmi procentech případů, mezi ženami je to ve stejné cenové relaci dvojnásobek. Obdobně to platí v cenové relaci od tří do pěti tisíc korun. Tři procenta lidí letos neplánují utratit za dárky ani korunu.

dandova ( 7. prosince 2017 14:54 )

Vánocemi jsme se přestali zabývat a jsme v absolutní pohodě s nervama.

milofr ( 6. prosince 2017 17:06 )

5% to už je tady tolik těch sli-máků, vždyt nám minulá vláda v čele se sral-botkou a s-chovancem tvrdili že jich tady je jen asi osmnáct

Zobrazit celou diskusi