Na Menšíka ve své životopisné knize Pane, vy jste režisér! zavzpomínal Václav Vorlíček (87), který patřil k hercovým blízkým přátelům. Však jej Vorlíček obsadil do celé řady svých nejslavnější filmů a seriálů, jako jsou Tři oříšky pro Popelku, Což takhle dát si špenát, Jak utopit dr. Mráčka, Arabela a dalších. Naposledy spolu spolupracovali na fantastickém seriálu Létající Čestmír. „Na Čestmírovi už trávil mnoho času v maskérně, kde dostával kapačky a nechával si píchat injekce,“ píše v knize režisér.

Video
Video se připravuje ...

Gabriela Vránová o Menšíkovi: Pil všechno, co teklo! Petr Macek, Petr Soukup

Menšíka prý podle Vorlíčka trápilo zejména těžké astma, kterým trpěl dlouhá léta a kvůli kterému nemohl dobře spát. „To jsme třeba někde na natáčení spali v hotelu, a najednou mi v noci někdo škrábe na dveře. Já naštvaný vstal, a venku Menšík. Václave, prosím, pojď ke mně na chvíli, budeme si povídat, prosil. Já se bránil, že jsem uprostřed spánku, že mu tam usnu, ale nedal se odbýt. Zašel jsem tedy k němu a povídali jsme si do rána,“ vzpomíná Vorlíček.

Podle něj se totiž Menšík spánku bál. „Vyprávěl mi o té své nemoci, že když si lehne, tak se dusí. Musel kvůli tomu spát vsedě. Nechával si do pokoje přinést křeslo, oblékl se do pyžama, nazul trepky, přehodil přes sebe župan, sedl si do křesla a v něm spal. I to jeho neustále flámování po nocích bylo podle mně dané tím, že nemohl spát,“ píše Vorlíček v knize.

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček pokřtil svou biografii: Vzpomíná, jak ho zlobil Menšík! David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
23 fotografií