Praha daruje čtyřem zraněným po zřícení trojské lávky 200 tisíc korun. V úterý o tom rozhodli na jednání pražští radní. Není to ale odškodné za zdravotní újmy, to bude město řešit po prošetření nehody. „Tento dar vnímáme jako akt solidarity Rady hlavního města a hlavně jako rychlou pomoc zraněným a jejich rodinám. Nejedná se o odškodnění, protože to se samozřejmě bude řešit, až se celá věc prošetří. Jde nám o to, poskytnout těm lidem rychlou pomoc a alespoň trochu jim to složité období ulehčit,“ řekl pro Blesk.cz místopředseda zastupitelského klubu ANO 2011 Patrik Nacher.

Stav zraněných by se měl podle dostupných informací zlepšovat a nikdo by neměl být v ohrožení života. „Průběžně se snažíme sledovat jejich stav. Nejsme s nimi přímo v kontaktu, ale komunikujeme aktivně skrze policii, abychom věděli, v jakém jsou stavu. Velice mě celá tato událost mrzí. Kromě daru jim bude vyplacena částka za jejich újmu z pojištění majetku,“ doplnil radní Petr Dolínek (ČSSD).

Video
Video se připravuje ...

Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Dva lidé se těžce zranili. Aktu.cz

Podle radního je Praha připravena pomoci obětem i jinak než finančně. „Město je připraveno se k tomu postavit čelem a jakkoli jim pomoct nejen finančně, ale vyjít jim vstříc i v dalších záležitostech,“ doplnil.

Kontroly a odklízení

Lávka v Troji se zřítila v sobotu po poledni. Praha nyní chystá kontroly a uzavírky některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi jsou například lávka přes Berounku v Radotíně nebo lávky pro pěší na železničním mostě mezi Podskalím a Smíchovem.

Na místě zřícené lávky by mohl plout přívoz a vznikne tam provizorní přemostění. Trosky mají být odklizeny do dvou týdnů. Příčiny pádu nejsou zatím známy. Firma Strabag začne trosky postupně odklízet, hotovo by mělo být do dvou týdnů. Vše ovšem bude záležet na požadavcích vyšetřovatelů a znalců, kteří budou trosky zkoumat kvůli zjištění příčiny pádu lávky. Celkem práce vyjdou na asi deset milionů korun.

Fotogalerie
64 fotografií