Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Květa (16) utekla před rodiči do dětského domova. Jen popíjeli a kouřili

Autor: Zuzana Zelenková - 
6. prosince 2017
05:20

Do dětského domova se Květa dostala v šestnácti letech. Přišla sem sama, když uznala, že to pro ni bude lepší. Doma ji nic netěšilo a na rodiče prý nemá jedinou hezkou vzpomínku. Od mala znala jen tátu s mámou, kteří kouřili cigarety, pili alkohol a pro obojí ji od pěti let posílali. Dívka se pro Blesk.cz rozepsala o svém osudu, aby upozornila na situaci, kterou některé děti prožívají. A také proto, aby pomohla nadaci Naše dítě s akcí „Dopisy Ježíškovi“. V nich si děti z „děcáků“ píšou o vánoční dárky.

Květa ve svém dopise popisuje, jak už od malička tušila, že je doma něco špatně. Neměla moc kamarádů, protože se rodina často stěhovala. A tak jí už nestálo za to, aby si opatřovala na různých místech nové.

„Už když mi bylo pět let, dělala jsem věci, které mi byly proti srsti. Musela jsem se jako pětileté dítě stydět za to, že chodím líným rodičům kupovat alkohol a cigarety, takže jsem ze samoobsluhy odcházela s taškou, která byla pomalu větší než já. A stále jsem si kladla otázku, proč jim je alkohol přednější než cokoli jiného,“ píše Květa.

Musela si vydělat i na sešity

Rodiče podle dívčina tvrzení často neměli na nájem a rozprodávali, co se dalo. Matka se rozhodla, že nebude pracovat a děti uživí z dávek. Květa má ještě mladšího bratra.

Otec podle Květy sice pracoval, ale moc nevydělával. Anebo měl práce, které si neuměl udržet. A tak se rodině začaly kupit dluhy, až jednoho dne zazvonili u dveří exekutoři. Květa si prý živě vzpomíná, jak lepili na nábytek a další věci žluté cedulky.

Matka prý jen seděla doma u počítače a dívala se na seriály. Květě mezitím umřel strýc, otcův bratr. „Táta začal od té doby ještě víc pít a dával nám dětem dost najevo, že jediné, co ho uklidňuje, je hospoda, kde jsou automaty, do kterých vhazoval peníze. A kde je alkohol, který ho aspoň na chvíli zbavil těžkého břemena,“ píše dívka.

Život rodiny plynul ve stále stejných kolejích. Podle Květiných slov se rodiče nestaraly ani o jejího mladšího bratra. Naopak tomu pomohl cizí muž, který chlapce viděl venku na ulici. Podle Květy mu začal kupovat oblečení a brát jej na výlety. Dívka si pak musela sama vydělávat na učebnice a sešity, svými penězi ale musela často také přispívat do rodinného rozpočtu.

Problém s vaječníky a nedůvěřivá matka

Všechno se vyostřilo, když Květa spala u kamarádky. Dívku rozbolelo břicho a stihla ji horečka. „Jelikož mamka kamarádky viděla, jak na tom jsem, tak se mnou zašla do nemocnice. Zjistilo se, že mám potíže s vaječníky a se slepým střevem, takže jsem měla dvě operace naráz. A je tu i pravděpodobnost, že nebudu moct mít děti. Nikdy jsem mámě neodpustila, že mi nedůvěřovala,“ dodala Květa.

Po tomto zážitku šla za svou třídní učitelkou, popsala jí situaci a chtěla do dětského domova, kde je od letošního října. Teď to vypadá, že by se mohla dostat do pěstounské péče.

V současné době Květa žije v Dětském domově Cheb a od Ježíška by si přála kolečkové brusle. Vyplní se jí to? Ale aby se pravděpodobnost, že brusle dostane, zvýšila, existuje akce „Dopisy Ježíškovi, kterou pořádá nadace Naše dítě.

Radost pro děti z dětských domovů

„Naše dopisy Ježíškovi píšou děti z dětských domovů. S jistotou, že Vánoce jako každý rok přijdou. A s několika dalšími jistotami. Že je nebudou slavit se svými rodiči a že nebudou zavaleni dárečky, láskou, porozuměním a jistotou, že takhle ideálně to prostě na světě nechodí,“ popsala ředitelka nadace Naše dítě Markéta Nešlehová, proč by se lidé této akce měli účastnit.

Dárky, o které si pomocí naší Nadace píšou, jsou zpravidla jediné, které dostanou,“ dodala Nešlehová. Dopisům Ježíškovi se Nadace Naše dítě věnuje již 13. rokem. Pravidelně se akce účastní deset až patnáct dětských domovů z celé České republiky. Dohromady tak nadace spolu s dárci během let obdarovali už 5339 dětí.

Návod k obdarování dětí z dětských domovů v rámci Dopisů Ježíškovi je jednoduchý: dorazit mezi 22. listopadem a 20. prosincem do Europarku v Praze Štěrboholích, vybrat si v pasáži centra ze stojanu jedno ze 416 přání od dětí z 12 dětských domovů, zakoupit jej a předat hostesce denně mezi 9. a 21. hodinou. „Děkujeme za děti, pro které doma neznamená s rodiči a Vánoce nejsou ten nejkrásnější čas,“ dodala Nešlehová.

squirrel ( 6. prosince 2017 16:55 )

Smutny pripad Vzkaz pro redakci...neni pro me problem si zmenit nick,ale nemam ve zvyku menit nicky jako pan redaktor.ktery disponuje nekolika nicky sedi jako ostriz a jakmile se objevi nezadouci tema uz na neho odepisuje,aby diskutujici obratil smerem,kterou oni chteji a potrebuji..at zije demokracie Je videt,ze jste tuto situaci se mnou ,,neukociroval''pane redaktore,kdyby jsi nas nechal volne diskutovat na dane tema,byl klid a tak budu psat do dalsich temat o ockovani a ty budes muset smazat postupne vsechny diskuze pod clanky Tve jednani me totiz presvedcilo o tom,jak moc se bojite tohoto tematu..diskutujici vam tady v diskuzich sproste nadavaji na prezidenta,na politicke cinitele,ale to je podle vas v poradku..ruzni uchylove vam tu pisi v diskuzich,ze pri cteni jejich prispevku,se clovekovi opravdu zveda zaludek,to je take podle vas v poradku...ale ze se par lidi ozve k clanku o zemrelem malem miminku po dvou dnech od ockovani,tak to je podle vas nebezpecne a zle tema? neco s vami v te redakci neni v poradku

13352 ( 6. prosince 2017 14:50 )

připadá mi to jako reklama na to, aby lidi kupovali dárky dětem z dětských domovů.....přitom v dětských domovech sice nemají děti rodiče, ale co se týká zabezpečení, tak mají dá se říci, všechno. Což se v rodinách, kde je matka samoživitelka s partnerem, který neplatí výživné, říci nedá....tak nám tady přestaňte hrát na city...je toho už příliš....a všeho moc škodí

Zobrazit celou diskusi