Radní své plány na zdražení zdůvodňují nutností motivovat motoristy k většímu využívání parkovacích domů v centru. Magistrátní koaliční strany Žít Brno a Zelení se navíc netají svými záměry dostat auta z centra Brna dlouhodobě.

„To je naprosto šílené. Třeba v Rooseveltově ulici nebudou mít lidé kvůli zdražení kde parkovat,“ míní předseda spolku Brno autem Jan Mandát. Do problémů se dostanou i Brňané, kteří do práce v centru jezdí ze sídlišť. Za den parkování na ulici, by tak – pokud plán projde, mohli vydat v krajním případě až 700 korun.

Pro své úředníky zároveň vyčlenil magistrát v parkovacím domě během adventu 30 míst zdarma. Mají nahradit jejich obvyklá stání na zabraném Dominikánském náměstí.

V Brně se od jara počítá i se zpoplatněním nocí, nedělí a svátků. Řidiči nyní během nich mohou v ulicích města parkovat zdarma.

Návrh parkovného v centru Brna

Doba stání Navrhovaná cena Současná cena
30 min 30 Kč 15 Kč
1 hodina 60 kč 30 Kč
každá další 80 Kč 40 Kč
3 hodiny 220 Kč 110 Kč
9 hodin 700 Kč 350 Kč
24 hodin 1450 Kč 590 Kč

Kde se zvýšené parkovné plánuje?

Pro ulice Beethovenova, Benešova, Besední, Jezuitská, Komenského nám., Malinovského nám., Měnínská, Mozartova, Nádražní, Novobranská, Opletalova, Orlí, Radnická, Rooseveltova, Solniční, Veselá, Za divadlem, Zelný trh a Dominikánské náměstí. Stát by mohlo až 80 Kč za hodinu, o svátcích a víkendech pak 30 Kč/hod., a to i v noci.

Kolik se v jiných městech platí za hodinu?

* Brno: dosud 30 Kč

* Praha: 30 až 80 Kč

* Ostrava: 30 Kč

* České Budějovice: až 60 Kč

VIDEO: Parkování je problémem nejen u nás. Podívejte se na kuriózní videa z celého světa.

Video
Video se připravuje ...

Nenechte parkovat ženu /Youtube/ - Čtenář Blesk.cz

Fotogalerie
6 fotografií