Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko: Rádio Svobodná Evropa je cizí agent. I další média dostala stopku do parlamentu

Autor: ČTK, Mii - 
5. prosince 2017
09:13

Rozhlasové stanice Hlas Ameriky, Rádio Svoboda (Rádio Svobodná Evropa) a několik dalších médií čekají v Rusku výrazná omezení. Ruské ministerstvo spravedlnosti je zařadilo na seznam takzvaných zahraničních agentů, kteří mohou ohrožovat zemi. S odkazem na oznámení úřadu o tom informovala agentura TASS. Jde o první rozhodnutí v rámci nově přijatého zákona, který je odvetou za obdobné americké nařízení, podle kterého se v USA musela registrovat televize RT (Russia Today).

Novelu zákona, který se doposud týkal pouze neziskových organizací financovaných ze zahraničí, přijal ruský parlament v polovině listopadu. Ve Spojených státech bylo obdobné nařízení přijato už před druhou světovou válkou a na média se vztahovalo od začátku. Televize RT mimo jiné přišla i o akreditaci na vstup do amerického Kongresu.

Na ruském seznamu zahraničních agentů je dále sedm stanic Rádia Svoboda vysílajících v ruštině nebo v jiném jazyce v rámci postsovětského prostoru. Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa finančně podporuje americká vláda.

Podle zdroje agentury Interfax média zařazená na ruský seznam zahraničních agentů budou mít zakázaný vstup do Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu). O zákazu mají poslanci jednat tento týden.

Prezident Miloš Zeman navštívil Rusko v minulém měsíci. Setkal se s tamějším prezidentem:

Zobrazit celou diskusi