Zpěvák Radek Banga se minulý rok nestačil divit. Pisatelé na internetu mu vyhrožovali smrtí ve stylu Adolfa Hitlera a jeho stoupenců za druhé světové války, kdy se Židé a další podle nich nevyhovující lidé posílali do koncentračních táborů a na smrt v plynových komorách. „Proběhlo několik výslechů, ale teď po roce to je tak, jak to je,“ řekl v pořadu 168 hodin Banga.

Vyděšený a hlavně šokovaný Banga na tyto komentátory podal trestní oznámení. Moc platné mu to ale nebylo. Tresty byly totiž až na jednu výjimku směšné. Některé finanční pokuty se pohybovaly například v řádech stokorun. K policii se dostalo na 7 000 příspěvků. Odhalilo se však pouze 17 autorů – z toho se 9 z nich dopustilo trestného činu, zbytek byl kvalifikován jako přestupek.

Jediným mužem, kterého soud odsoudil, byl David Šmíd, který však nakonec tvrdil, že si trest zaslouží, i když doufá, že nebude nijak vysoký. „Ano, tak se tleská nacismu. Teď už zbývá ho rozšířit, co nejvíc to půjde, protože takoví ko*oti černí, Židi a tak dál musí opustit naši vlast, bílou vlast, Evropu a táhnout někam do pr*ele. Nebo ještě lépe – poslat je do plynu jako dřív,“ to napsal Šmíd na internet. Dostal za to 100 hodin veřejně prospěšných prací. Avšak od útoku na Bangu až po odsouzení uplynulo cca 7 měsíců, což je poměrně dlouhá doba.

VIDEO: Radek Banga o nenávisti

Video
Video se připravuje ...

Radek Banga: S nenávistí se setkávám stále! Vyříkávám si to z očí do očí! Blesk TV

„Určitě to dostatečný výsledek není, ale zase na druhou stranu musíme vidět, že nenávistných příspěvků na internetu je takové množství, že i kdyby se policejní sbor zabýval jen touto trestnou činností, tak není schopný ji nejenom odhalovat, ale také stíhat,“ uvedl advokát Aleš Rozehnal.

„Já nejsem kompetentní k tomu, abych hodnotil výše trestu. Já to nedělal kvůli výším trestu. Já to dělal proto, aby lidi věděli, že na internetu platí zákony úplně stejně jako v reálném životě. Mám pocit, že si to někteří pletou, že mají pocit, že na tom internetu se může dít cokoliv,“ uzavřel Banga.

Fotogalerie
32 fotografií