Ve chvíli, kdy lávka spojující Císařský ostrov a čtvrť Troja padala k zemi, byli na ní čtyři lidé. Dva jsou zraněni těžce, dva utrpěli střední zranění... Proč ale most pro pěší spadl, si nedovede nikdo vysvětlit. „Je nám moc líto, co se lidem stalo. Majetek je pojištěný, takže můžou počítat s odškodným,“ řekl pražský radní pro dopravu Petr Dolínek.

Lávka 6. a 7. listopadu prošla kontrolou. Při té se ale nezjistilo poškození, které by bránilo provozu. „Došlo k něčemu, co zatím nedokážeme pojmenovat,“ řekl Václav Hvízdal, šéf firmy Pontex, která lávku kontrolovala. Stav prý nebyl havarijní, i přestože se už v analýze mostů v Praze z roku 2011 píše, že je ve špatném stavu. „Diagnostický průzkum prováděný v letech 2007–2009 konstatuje výrazné oslabení přepínacích lan s aktivním korozním procesem a řadu atypických poruch,“ píše se v loni aktualizované zprávě, která prošla radou města v dubnu 2016.

Kromě toho, že každé dvě minuty odcházely z mostu zprávy, které by ukázaly jakoukoliv odchylku, byla navíc dvakrát ročně kontrolována. „Pomocí plošiny se kontroloval i podhled, jestli se stav lávky zhoršuje. A žádné indicie jsme neměli,“ řekl Hvízdal. Výsledky nedávné kontroly ale zatím nejsou veřejné. „Ještě ani nejsou zpracované. Nějakou dobu to trvá,“ vysvětlila mluvčí TSK Barbora Lišková, po které Blesk požadoval dokumenty.

Podle analýzy z roku 2016 je stav mostů v Praze většinou na stupni 5 (v rozmezí 1–7), což je špatný stav. Na pětce byla i trojská lávka, a Libeňský most je dokonce na šestce – velmi špatný. Zavírat mosty prý ale nebudou. „Žádné další zřícení nehrozí, tvrdí radní Petr Dolínek, pod něhož toto spadá. Jenže to samé si mysleli i o lávce do Troji...

VIDEO: Lávka pro pěší v pražské Troji se zřítila do Vltavy.

Video
Video se připravuje ...

Lávka pro pěší v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Aktu.cz

Fotogalerie
57 fotografií