Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanova poslední cesta. Na Slovensku se prezident sejde s Kiskou

Autor: ČTK, Mii, zst - 
12. prosince 2017
07:14

Poslední zahraniční cesta prezidenta Miloše Zemana v tomto volebním období vede v úterý na Slovensko. Potká se se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou a půjde o zdvořilostní návštěvu. S premiérem Robertem Ficem jednat nebude, Zemanův přítel v té době na Slovensku nebude.

Po společném obědě prezidentů, kterého se zúčastní i šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, položí Zeman odpoledne spolu s Kiskou věnce k Pomníku československé státnosti i k Památníku Milana Rastislava Štefánika, který byl v roce 1918 jedním ze spoluzakladatelů Československa.

„Hlavní smysl návštěvy (na Slovensku) je v symbolice, dodržet tradici a říct si, že máme k sobě blízko,“ poznamenal ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák. Svá prezidentská období poslední cestou na Slovensko ukončili i předchůdci Zemana ve funkci prezidenta Václav Havel a Václav Klaus.

Zeman na Slovensko odletí jen na jednodenní cestu. Důvodem je i povolební situace v České republice. Zeman by měl už ve středu, tedy 13. prosince, jmenovat vládu Andreje Babiše (ANO). Z toho důvodu také nebude v delegaci žádný končící ministr, možná je účast některého z náměstků, například ministerstva zahraničí.

Pražský hrad původně předpokládal i setkání s Ficem. Ten ale v daný den míří, stejně jako končící český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), do Francie na klimatický summit, který svolal francouzský prezident Emmanuel Macron.

Zeman bude v Bratislavě přijat s tradičními ceremoniálními poctami. Po setkání s Kiskou bude následovat státní oběd. V plánu je i symbolické uctění společné historie v jednom státu. Vzájemná historie a výročí 100 let od vzniku Československa by mohly být i jedním z témat jednání. Oba prezidenti by se mohli bavit také o budoucnosti Evropské unie, visegrádské skupině nebo o ekonomické spolupráci. Tématem by se mohl stát i vznik Českého domu v Bratislavě.

Maďarskému prezidentovi ukázali svatovítský klenot

Už minulý týden také Zeman na Hradě přijal maďarského prezidenta Jánose Ádera. Jindrák poznamenal, že česká diplomacie tradičně Maďarsko považuje za „čestného souseda“. Schůzkou s Áderem a Kiskou by měl Zeman uzavřít setkávání s prezidenty okolních zemí. Bilaterální jednání mu bude chybět jen s polským prezidentem Andrzejem Dudou, se kterým se ale v říjnu viděl na summitu V4 v Maďarsku.

Video Zeman v Rusku: Medveděvovi vyčetl lži, které napsali jeho lidé o okupaci 1968 - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Ádera do Prahy doprovodila i jeho manželka. V programu návštěvy bylo osobní jednání obou prezidentů, velký státní oběd za účasti několika desítek hostů i návštěva Ádera v parlamentu. Přijal ho i končící premiér Sobotka. Nastávající předseda vlády Andrej Babiš byl pozván na státní oběd. Tématy setkání Zemana a Ádera byla ekonomická spolupráce, budoucnost Evropské unie i migrace.

Ádera si na Pražském hradě také prohlédl svatovítskou katedrálu, viděl i svatoštěpánský meč, který patří mezi nejcennější část svatovítského pokladu. Podle historických dokumentů je tento meč z 10. století jeho součástí nejméně od 14. století.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018

xiioma ( 12. prosince 2017 11:32 )

Aneb setkání hulváta s noblesním pánem...

xiioma ( 12. prosince 2017 11:25 )

piš za sebe, národe!!!

moiaza ( 12. prosince 2017 10:44 )

Vidím, že se zde odehrávají souboje mezi rodinou tatyzdenka se slušnými lidmi. Rodina tatyzdenka nějak uvadá. Dochází jim slovní zásoba vulgarit a nejsou schopni ve svých dutých makovicích nic lepšího stvořit. Pořád stejné zvratky.

Pollo ( 30. listopadu 2017 19:40 )

 Ježiš ten titulek není moc povedenej, a to ani na Blesk. Vyvolal veselí. U nás ve firmě hned navrhovali sbírku. Jestli prej ta cesta bude fakt poslední, že přispějeme, co každej bude moct.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa