Američan Jeff Barnicki (48) navštívil Severní Koreu ještě předtím, než Donald Trump v září zakázal občanům USA do této země cestovat. Barnicki označil zákaz za "hloupý" a svou cestu si pochvaluje, zejména pak severokorejské pivo.

"Musím přiznat, že Severní Korea má jedno z nejlepších piv, které jsem ochutnal," říká cestovatel a doplňuje: "Pokud platíte dolary, vyjde jeden půllitr na 1 dolar (21 Kč). Pokud platíte místní měnou, pak zhruba na 35 centů (7,50 Kč)."

Barnicki ale varuje, aby to turisté s alkoholem ve veřejných zařízeních nepřeháněli a raději si to nechali na hotel. Místní to totiž nevidí rádi a turisty ani nepouští do všech svých barů. "Kultura pití je tu stejná jako na každé jiné dovolené. Dostávali jsme pivo k obědu i večeři a měli jsme možnost si i přikoupit další. Pití bylo prostě součástí výletu. Velké flámování jsme si ale nechávali až na konec dne," vysvětluje Barnicki.

Video: Severokorejská metropole Pchjongjang z letadla

Individuální turistika je v KLDR zapovězená a návštěvníci nesmí opustit sami ani hotel. "Sice jsme nemohli odejít, dokud pro nás další den nepřišel průvodce, ale ani jsme necítili potřebu. Byl tam bazén, sauna, masáže, karaoke, bowling, pošta, obchod, kde jste si mohli koupit pivo a několik restaurací," pochvaluje si.

Obavy na dovolené prý vůbec neměl. "Jednou na mě křičeli, když jsem stál moc blízko jedné soše. Při odletu z Pchjongjangu se mě dva vojáci ptali, jestli vezu zpět do USA nějaké pivo, když viděli na rentgenu moje zavazadlo. Řekl jsem ji, že vezu domů čtyři láhve a Soju (severokorejský likér- pozn.red), protože KLDR má mnohem lepší pivo i víno. Smáli se a pak poslali mojí tašku dál. Náš průvodce Simon nám řekl, že náhodná zadržení v KLDR jsou jen mýtus, zadrží vás, jen když porušíte jejích zákony," dodává.

Barnicki přitom přebýval v tom samém hotelu, kde bydlel i student Otto Warmbier (†22). Právě po jeho smrti Donald Trump zakázal cestování do KLDR. Americký student byl za krádež propagačního plakátu v hotelu odsouzen k 15 letům těžkých prací. Režim ho po 17 měsících propustil, domů se ale mladík vrátil v kómatu a následně zemřel. 

Fotogalerie
41 fotografií