ONLINE CHAT
není vám blbé propagovat šarlatánství? doufám, že za to neberete peníze(anna)
Foto
Milá Anno, myslím, že zdravé stravování je přirozené a staré jako lidstvo samo. I Hippokrates doporučoval zdravé stravování a na svých cestách po Malé Asii nasbíral mnoho informací od různých národů. Přirozené pěstování fyzického a duševního zdraví byl například ve starém Řecku velmi uznávané a ceněné.
Prosím jaký je Váš názor na užívání jablečného octa? Na internetu jsou dost protichůdné názory. Děkuji ze odpověď.(Hana)
Foto
V čínské medicíně se spíše doporučuje užívat sklenici teplé vody s medem, jablečný ocet je fajn do salátů, vím, že něktří ho používají na podporu hubnutí, ale po ránu nemusí každému udělat dobře.
Dobrý den, mohla by mít strava vliv na chrápání. Děkuji moc a přeji hezký den. (Jana)
Foto
Jano, přemíra zahleňující stravy může mít i vliv na chrápání, ale příčiny je i nutné hledat jinde, protože ne vždy pomůže jen tot.
Dobrý den,kde vás můžeme najít?Máte v Praze ordinaci?(Jana)
Foto
Jano, mám v Praze ordinaci a mám i webové stránky, takže kontakt na mě naleznete tam.
Dobry den.Bojuji se stitnou zlazou moc jsem pribrala a nemuzu zhubnout,umela by jste mi poradit jak zase zhodit!(Dana)
Foto
Dano, doporučuji kontaktovat čínského terapeuta v místě bydliště. U onemocnění štítné žlázy je vhodné doplnění organismu kombinovat s dietou, a to je opravdu nutné, aby Vás někdo viděl a vyhodnotil momentální stav.
Dobrý den, už cca 25 let mě trápí neustálé pálení žáhy - pokud neberu léky - tento stav setrvává nepřetržitě ve dne i v noci, řekla bych nezávisle na jídle - žáha mě pálí i po pití čisté vody. Dá se to řešit čínskou medicínou?(Mirka)
Foto
Mirko, určitě bych Vám doporučila kontaktovat v místě bydliště čínského terapeuta, kombinace bylinek, akupunktury a stravy by Vám měla pomoci.
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, co si myslíte o překyselení organismu a jeho případného vlivu na zdraví/fyzický pocit ? Děkuji a hezký den. (zuzana)
Foto
Zuzano, překyselení organismu jsme již někde v otázkách měly, tak vyzkoušejte najít odpoveď.
Dobrý den, jakou stravu doporučujete při střevním onemocnění Ulcerozni kolitida? Čemu se hlavně vyvarovat? Děkuji(Markéta)
Foto
Markéto, tady je potřeba tzv. bezzbytková strava, která neobsahuje pšenici, kravské mléčné výrobky, je lehká a opět projde tepelnou úpravou, vhodné jsou hodně polévky, rýže a rýžová kaše.
Dobrý den, poradite mi prosim neco, aby mi nepadaly vlasy. Je mi 58 let. Dekuji, Nina(Nina)
Foto
Nino, najděte si odpověď, už jsem jednou o tomto problému psala.
Módní záležitostí je konzumovat tkz. superpotraviny mezi než patří i kustovnice. Znáte tento plod TČM a jaké má účinky?(Milan)
Foto
Čínská medicína kustovnici používá do směsí, které podporují zrak, bylinky svlažuje a doplňuje yinové substance a je vhodná k projasnění zraku. Kustovnice je velmi milá i do čaje, když si ho dáte do skla a přidáte 4 plody, vypadá to moc hezky a takto rozmočená skvěle chutnají a čaj Vám i přisladí. Můžete ji používat podobně jako rozinky do závinu apod. Ale pozor, neměl by se jí jíst moc, je těžká na trávení.
Dobrý den, mam 41 let a trpím odmalička ekzémem.Drzim neustále dietu-nic smaženého,žádné citrusy,čokolády.Je to neustálý boj.Nyni jsem z ničeho nic začala otékat v obličeji.Co mi doporučite?Děkuji.(Kristyna)
Foto
Dobrý den Kristino, takto od počítače je to velmi těžké, myslím, že by bylo vhodné se kontaktovat s některým terapeutem čínské medicíny, aby se na Vás podíval. Rozhodně na otoky není špatné vařit si odvar z kořene celeru a petržele. Je to hodně močopudné a pomáhá to čistit lymfu. 1 petržel a 1/4 celeru, omyjete a pokrajíte a i se slupkou přivede k varu (dejte asi 350ml vody), stáhnete a necháte 20 minut vařit, slijete a vypijete. 1x denně by Vám mohlo na otoky pomoci.
Dobrý den. Mám jeden velký problém... a to chodit na "velkou". Jdu jednou za 10 - 14 dní. Vyzkoušela jsem kde co, ale až si moje tělo zvykne...což je otázka 10ti dnů, tak jsem tam, kde jsem byla. Co by jste mi poradila?(Lidule)
Foto
Určitě změnit stravu, vyřadit pečivo a chleba všeho druhu, jíst hodně polévky a pohybovat se. Můžete doplnit čínskou bylinnou směsí Wan 091, kterou určitě najdete na internetu, která pomáhá formovat stolici a pomáhá rozhýbávat střeva. Též není špatné se naučit dávat si klystýr, abyste si rozhýbala střeva.
Dobrý den jak se divate na jednodenni pust v tydnu? A co pojidat po 45 roce života (zena) dekuhi Jana(Jana)
Foto
Již jsem na téma půstu odpovídala, odlehčující 1 den v týdnu je fajn, je dobré ale mít alespoň vařenou rýží s mrkví či rýžovou kaši a pít neslazené čaje.
Syrová zelenina není zdravá? To slyším poprvé v životě. To je zdravější vařená? Nebo žádná? Děkuji za odpověď.(Hana)
Foto
Milá Hano, syrová zelenina by se měla jíst v na jaře a v létě, jako příloha k jídlu, na podzim a v zimě se hůř tráví a je lepší podušená. Totéž platí i o šťávách ze zeleninu a ovoce, jsou hodně chladné a lidé s problémy s obezitou, zahleňováním a sproblémy s trávením by se ji měly vyhýbat a jíst ji jenom v období kdy je, a to k hotovému jídlu jako salátek.
Dobrý den,co by bylo vhodné jíst podle vás na obezitu, dnu,při ředění krve,vysokém tlaku a dalších civilizačních nemocech najednou,podle mne to nejde moc skloubit.Děkuji (Jana)
Foto
Dobrý den Jano, tato onemocnění a recepty k nim najdete v mé knížce, celkově určitě, vyřadit vše ze pšenice, vyřadit luštěniny, sladké, kuřecí maso a snažit se jíst maximálně teplou stravu.
CHCI SE ZEPTAT NA PALENI ZAHY .PIJU KAFE S MLEKEM A TO HODNEKRAT A JE MI 44 let(vaclav hrala)
Foto
Pane Václave, káva moc vhodná není, pokud se jí nechcete vzdát, tak ji pijte po jídle, vhodné by bylo i vyřadit hodně kořeněné jídlo, kuřecí maso a opět syrovou stravu, která se špatně tráví a pak se žaludek zlobí.
Dobrý den, trpím častým nadýmáním, mám neustále nafouklé břicho a občas i křeče a bolesti. Jakých potravin se mám vyvarovat? Nejím ani luštěniny, ani zeleninu, která nadýmá.Už jsem vyzkoušela téměř všechno...máte nějaké speciální rady? Děkuji.(Slávka L.)
Foto
Slávko, určitě vyřaďte pečivo a chleba a myslím všechen i žitný a kravské mléčné výrobky - zejména jogurty a měkké sýry, nepijte studené zeleninové nebo ovocné šťávy, vařte si fenyklový čaj nebo čaj z čerstvého zázvoru a ráno nesnídejte nic, co vytáhnete z ledničky, snídejte vajíčka, nebo obylnou kaši či polévku, večer si krémem masírujte bříško po směru hodinových ručiček nějakým krémem či pleťovým , myslím, že do měsíce byste se mohla dát do pořádku, večer si můžete prohřívat bříško tak, že si koupíte 800g kamenné hrubé soli, 30g skořice celá a 30g sušeného zázvoru, to si na sporáku opražte ve starém hrnci či pánvi, nasypte do utěrky, zavažte a přiložte si na bříško třeba večer u televize. Pozor, vyzkoušejte, zda směs není moc horká, abyste se neopařila, takto připravenou směs můžete používat dokola třeba půl rokumlékem.
Je zdravá čínská kuchně, tak je nám servíerována v čínských - vietnamských restauracích?(Jenda)
Foto
Přiznám se, že většina těchto restaurací vaří zcela odlišně, než co pak ochutnáte v Číně nebo Vietnamu, protože kvůli nám používají dochucovadla. Ale jsou i u nás restaurace, kde vaří stejně chutně, jako byste byl v Číně nebo Vietnamu, che to hleat.
Dobrý den,dodržovala jsem dietu od Stobu ,je pravda že jsem zhubla ,ale teď mám hodně vrásek.Vrásky mám na obličeji a hlavně pod bradou.Dá se s tím něco udělat?Třeba vaší dietou?děkuji Zuza(zuza)
Foto
To bohužel je více o kvalitě kůže, takže bych Vás musela vidět osobně. Určitě nepokazíte nic, když budete alespoň 1x denně mít k jídlu dušenou zeleninu, která je schopna nám do organismu a tkání dostat dostatek vody, používat černý sezam. Jinak lze podpořit akupunkturou, která se používá i na odstranění vrásek.
Dobrý den. Mohu se Vás prosím zeptat, zda budu zdravější když ze svého jídelníčku vyřadím zcela maso.(Milena Petráková)
Foto
Paní Mileno, jsme ve středním Evropě a nikdy jsme nebyli vegetariáni. Nemusíte jíst masa mnoho, ale především ženy by ho měly mít v jídelníčku alespoň 2 až 3x za týden, můžete kombinovat s rybou a nebo si dělat vývary. Zdravější budete, když bude Vaše strava vyvážená, bez masa byste byla vyčerpaná a unavená.
Dobry den. Syn , 8 let ma zvetsene krcni mandle a v noci se mu hure dycha. Mel by se nejakeho jidla vyvyrovat? Dekuji,Zdenka.(Zdenka)
Foto
Paní Zdenko, určitě mu vyřaďte kravské mléčné produkty a pšenici, toto hodně zahleňuje, připravujte mu hovězí nebo masové vývary, aby se posílil, v zimním období místo syrového ovoce mu poduste jablíčka se skořicí a myslím, že by se mohl velmi vylepšit. Pro podporu dětské imunity je skvělý Baby sirup s dráčkem, je zde kombinace kombinace mediciálních hub Reishi, Cordyceps, přírodní vitamin C Acerola, a to vše je ochuceno holandským kakaem, takže dětem velmi chutná.
Dobrý den. Stres působí na náš organismus ničivě. Lze vhodnou stravou dokázat větší odolnost proti tomuto fenoménu dnešní moderní doby? Jím velké množství čokolády a to má samozřejmě vliv na moji postavu. Poraďte mi prosím.(Kamila)
Foto
Milá Kamilo, touha po sladké značí, že máte něco špatného ve svém stravování, co Vás pudí jíst sladkou čokoládu. Ke slezině náleží sladká chuť a tu najdete většinou v kořenové zelenině, hlavně v mrkvi, červené fazole, dýně Hokkaido nebo rýže. Abyste zabránila tomuto mlsání, vystřídejte čokoládu za oříšky, které jsou nesolené a nepražené a sušené švestky, meruňky hrušky či jablka. Pochopitelně na stres je fajn se věnovat nějakému cvičení jako je jóga apod., abyste se naučila sklidnit a trochu vyčistit hlavu, pak se určitě budete cítit lépe. Můžete do své stravy zařadit i semínka, ty obsahují hodně minerálů což Vám pomůž i zvládat lépe stres.
Dobrý den. Mám problém s vypadáváním vlasů. Jak tomu lze ve stáří předejít?(Jiřina)
Foto
Paní Jiřino, určitě doplnit živiny, můžete využít buď pivní kvasinky, kde je celá řada vitamínů B, výborný je i černý sezam, který je vhodné asi minutku opražit nasucho na pánvi, nechat vychladnout a užívat 3x denně 15 minut před jídlem kávovou lžičku. Můžete též využít čínskou bylinnou směs Wan 161 - v názvu má havranní cop, ale bohužel teď přesný název nevyloudím, ale určitě na internetu nahledáte a ve stravě se soustředit na hovězí či krůtí vývary, které budete mírně vařit alespoň 4 hodiny, a pravidelně je jíst, abyste posílila tělo.
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat paní Lien, jak vyzrát na kornatění tepen. (Olga)
Foto
Paní Olgo, určitě stravou, to Vám velmi pomůže, doporučila bych Vám si koupit moji knížku, kde jedna kapitola se této problematice věnuje. Pak můžete doplnit přípravkem MycoCholest, zde je hlavní léčebnou složkou výtažek z fermentované červené rýže a já v ordinaci s tím mám velmi dobré zkušenosti. Co se týká stravy, tak určitě vyřadit pšenici a výrobky z ní, luštěniny, kravské mléčné výrobky (netýká se másla), můžete mléko do kávy. Vyřadit vepřové maso, zvěřinu a kuřecí maso, nejíst smažená jídla, tlusté maso. U přednostňovat dušená jídla a dlouhé pečení v troubě a vybírat si lehká jídla vždy doplněna o podušenou zeleninu.
Dobrý den, je mi 58 let jsem relativně zdravá, prosím můžete mi napsat jaké potraviny jsou vzhledem k mému věku nejvhodnější. Děkuji moc za odpověď a přeji krásné dny.(Ludmila)
Foto
Paní Ludmilo, doporučuji jíst 2 až 3x denně, upřednostňovat potraviny, které projdou tepelnou úpravou, nepoužívejte hluboce zmraženou zeleninu a ovoce. Pokud si děláte doma ovocné nebo zeleninové šťávy, tak jenom v létě, dělejte si je odpoledne a raději ze zeleninu, než z ovoce. K večeři si vařte polévky, ty jsou lehce stravitelné. A vyhýbejte se pečivu a chlebu všeobecně, organismus už má pomaleší trávení, a pečivo se velmi špatně tráví a způsobuje to pak zácpu a nadýmání. Snažte se alespoň k jednomu jídlu denně si dělat podušenou zeleninu tak, že ji nejdříve opražíte na trošce oleje, stáhnete a buď ve vlastní šťávě nebo s trošičkou vody 5 minut podusíte. Pomůže Vám to doplnit tekutiny, které v tomto věku hodně potřebujeme.
Diobrý den, proč jste si jako nakladatele pro Vaši výtečnou a nesporně výjimečnou knihu vybrala právě pražské nakladatelství Bondy?(Jiří Hrych)
Foto
Byla to velká náhoda, kdy jsem se setkala na jedné akci s jejich zástupci, kteří právě v té době sháněli někoho, kdo se věnuje stravování v čínské medicíně.
Jaký je váš názor na alkohol, kouření či užívání jiných návykových látek? Je pravdou, že v malé míře může být alkohol léčivý? A jak se pak udržet na bázi "rozumné míry", když tyto látky svádějí k zneužívání a závisosti? Ostatně: Jste abstinent(ka) a nekuřák apod?! (Martin Závislý)
Foto
Milý Martine, nekouřím, pochopitelně na základní škole jsem to zkoušela, ale nikdy jsem kuřákem nebyla. Mám ráda bílé víno a považuji ho za lék. V zimě svařené víno prohřeje a při nachlazení, když máte zimnice a bolí Vás celé tělo je léčebné. Asiaté hůře odbourávají alkohol, ale při přípravě bylin a různých směsí se víno i čistý alkohol běžně používal. Není škodlivé, když ženy pijí 2 až 4 dcl vína, muži mohou o něco více, uvolňuje to emoce a relaxuje svalstvo. Na zimu je vhodné i si například naložit vlašské ořechy a kustovnici a zalít vodkou a nechat asi 14 dnů macerovat a pak si ráno dát maličkou šťopičku pro nastartování organismu. Ani není špatná sklenička piva k večeři. Číňané i doporučují maličkatou šťopičku likéru před jídlem, protože tím velmi dobře nastartujete trávení. Co se týká jiných návykových látek, nejsem jejich přítel a ani nejsem schopna fundovaně odpovídat co se týká jejich působení na organismus.
Taoisté tvrdí, že člověk může být nesmrtelný. Co si o tom myslíte? Je to jen příměr pro prodloužení života, anebo snad opravdu existuje nějaký alchymický (či jaký?) elixír mládí případně nesmrtelnosti. Co je to nesmrtelnost? A má smysl dál žít, když už nám tělo odmítá poslušnost? Jak dosáhnout toho, aby se tak nestalo? Jak udržet tělo do případné smrti v dokonalém funkčním vztahu? A pokud je tedy nezbytné zemřít: má člověk umírat zdravý anebo zhuntovaný, jak s oblibou černě vtipkují napříkald kuřáci, alkoholici a jiní bohémové?(Kuboš Kečálok)
Foto
Věčná touha člověka být nesmrtelný a čím jsme starší, tím častěji si tyto otázky klademe. Je to náročné taoistické téma, tedy na víkendovou přednášku. Ve starých taoistických textech se uvádí mnoho informací o dlouhověkosti mužů, kteří přispěli k rozvoji taoistického myšlení. Pochopitelně přicházíme na svět a rodiče nám nadělili nějakou genetickou výbavu a je na nás, jak s tímto darem naložíme. Ale mysím, že určitě je fajn znát svá slabá místa a tělo právě tam podporovat, abychom si udrželi co nejdéle fyzické a duševní zdraví a to i byla vlastně ta myšlenka taoistického učení, být soběstačný a od cházet dál do jiného světa s tím, že zde zanecháváme nějakou stopu, a to by měly být naše děti. Ale máte pravdu, že někdo chce odcházet z tohoto světa zhuntovaný, ale je to jeho svobodná volba.
Dobrý den, doporučujete, kromě zdravé výživy, také nějaká tělesná či duchovní cvičení? Například jógu, meditace, tai chi, chi kung - či cokoliv dalšího? Pravidelná nebo nepravidelná? A pokud ano, kde - v naší zemi, na kterou se zaměřujete - může člověk najít seriózní publikace daných témat či nejlépe pak učitěle? Gurua.(Mgr. Luboš Y. Koláček)
Foto
Před chvilkou proběhla podobná otázka. Většinou cvičení doporučuji lidem dle konstituce a podle jejich problémů, a to, co je jim milé a blízké. Bohužel nejsem schopna doporučit seriózní publikace, ale dnes najdete mnoho šikovných cvičitelů všech těchto východních cvičení. Já osobně mohu v Praze doporučit cvičení, které pořádá TCM Bohemia, v Ostravě pak cvičí moje spolužačka Wendy Přistoupilová, ale více bohužel nevím, každopádně kdyby jste moc chtěl, není problém se obrátit na mě prostřednictvím mailu a ráda pomohu.
Co je to podle váš dlouhověkost: padesát, devadesát, sto deset let? Anebo více? Má smysl žít dlouho "za každou cenu", aniž by člověk byl třeba moudrý anebo je důležité rozvíjet a udržovat nejen tělo, ale i ducha? A pokud ano, jaké doplňkové metody doporučujete? (Lu Y)
Foto
Východní medicína tvrdí, že naše tělo je stavěno na 120 let, takže měl by to být tento věk a my bychom se měli snažit pomocí stravy, různých cvičení udržovat naše tělo v kondici. Zachovávat si duševní zdraví je velmi důležité, protože duch je ten, který nás žene vpřed. A co se týká doplňkových metod, vždy říkám svým klientům, vyberte se to, co je vám milé a dělá vám radost, rychlá chůze, turistika, relaxační cvičení, protahování meditace...
Co si myslíte o léčebném působení marihuany? Je i ona lékem vedoucím k dlouhověkosti, anebo je naopak škodlivá?(Marián Zelený)
Foto
Mariáne, to jste mi zaskočil, protože bych Vám odpovídala na něco, co nevím, rozhodně vím, že pomáhá při některých onemocněních, máte pravdu, že v historii některé národy ji využívali, ale na Vaši otázku nejsou schopna odpovědět. Omlouvám se, ale nastuduji, protože můj muž je chemik a někdy příště určitě zvládnu odpovědět.
Lze Vaše recepty doporučit plošně celé populaci, anebo by některým - třeba nemocným - lidem mohly uškodit?(Pavel Stránský)
Foto
Pavle, všeobecně určitě, jsou tam zachovávané určité zásady neutrality, jinak ve svých knížkách pak vždy přidávám kapitolu, kde je stravování pro určitá onemocnění, kde se objevují více potraviny, které tělo podpoří a najdete zde i seznam, které potraviny při určitém onemocnění škodí. Pochopitelně některá jídla, kde se nachází koření nejsou vhodná pro maličké děti, protože ty potřebují jednoduchou stravu, ale to jste určitě neměl na mysli.
Dobrý den, zná a používá čínská medicína detox, půsty? Pokud ano, na jakém principu? Jste jejich zastáncem? Co dělá s tělem půst? Děkuji(Monika )
Foto
Moniko, čínská medicína půst neuznává, protože tvrdí, že zdravé tělo se zvládá detoxikovat samo. Ale mnoho myšlenek vznikalo v době, kdy nebylo tolik lákadel a chemie a je vhodné v dnešní době stravu odlehčovat. Nejlépe na jaře, kdy můžeme vyřadit maso a pít odvar z kopřiv nebo například si můžeme odlehčit jeden den v týdnu, kdy jíme pouze rýži s mrkví. Úplná hladovka není moc prospěšná, protože většina z nás chodí do práce a tělo bychom mohli neúměrně zatížit. Číňané používali na pročištění rozvařenou rýži, která se vařila 4 hodiny tak, že dáte 1 díl kulatozrnné rýže a 8 dílů vody, přivedete k varu, stáhnete a necháte 4 hodiny vařit, je vhodné vařit ve vysokém hrnci, protože rýže hodně pění. Pak si dáte do nádoby a jíte 2 až 3x denně nejlépe přes víkend a zústanete pěkně v klidu a maximálně chodíte na procházky. Pak se opět vrátíte k normální stravě, která by první týden měla být bez masa a potom můžete maso postupně přidávat. Tato kůra je vhodná od února do září, v zimě takto tělo nevysilujte.
Dobrý den, co si myslíte o lepku - je to jen aktuální módní vlna?(P. Houska)
Foto
Naši předkové nekonzumovali tak velké množství lepku, jako mi dnes, takže pokud si občas pochutnáte na křupavé houstičce s máslem, tak Vám to neublíží, ale bohužel, toto bageto - houskové období je pro nás opravdu škodlivé. Možná se to stalo módní, ale když si představíte, že ze pšenice se peklo dřív pouze na vánoce a na velikonoce a pak se většinou chleba pekl ze žitné mouky, do které se přidávala jáhlová či jiná levnější mouka, podle toho jak lidé měli hluboko do kapci, tak ve jménu zdraví, je lepší jíst vařené jídlo a v neděli si dopřát křupavou pšeničnou houstičku, pak Vám lepek neškodí.
Nejste mladá na expertku? Kolik vám je?(Dustin)
Foto
Nedávno jsem oslavila 53. narozeniny, je pravda, že mi ještě není 60, to již Číňané považují, že jsou to lidé zkušení, protože prožili všechna období, která se za jedno šedesátiletí vystřídají, ale mám už tam hodně blízko, tak myslím, že už můžu občas předat trochu poznatků.
Kde máte tu svoji chatu ? Jaké má topení? Je ještě volná ?(Doležalová )
Foto
Chatu žádnou nemám, takže bohužel, neměla bych Vás kam pozvat.
Dobrý den,chci se zeptat na vhodná a nevhodná jídla při revmatoidní artritidě. Děkuji moc za odpověď.(Jitka)
Foto
Milá Jitko, pokud si zakoupíte moji knížku, tak této problematice je tam věnována celá kapitola. Mimo to bych Vám doporučila kontaktovat v okolí svého bydliště čínského terapeuta a absolvovat akupunkturu, která velmi dobře na toto onemocnění funguje. U revmatoidní artritidy je vhodné vypustit všechny obiloviny, luštěniny, vepřové a kuřecí maso, ostré koření, skořici, hřebíček, nepřipravovat si jídlo smažením, pečením a grilováním. Využívat spíše dušení, či přípravu na wok pánvi a nejíst mnoho syrové zeleniny zejména na podzim a v zimě.
Dobrý den, jaký je váš názor na homeopatii? Je to podvod? Je to placebo? Děkuji.(Eva Š.)
Foto
Paní Evo, moji klienti velmi často homeopatii používají, já sama ji doporučuji maminkám, které mají malé děti, velmi dobře funguje při nachlazení, jako prevence pro děti, které mají problémy s očkováním. Takže můj názor na homeopatii je pozitivní.
Kde jste se setkala čínskou medicínou poprvé? Pomohla nějak i vám?(Franta Růžička)
Foto
S čínskou medicínou jsem se setkala v knihovně svých rodičů a potají jsem četla některé knížky, a protože jsem byla malá holčička, tak mě uchvátil Deník čínské císařovny, po revoluci byla jedna z prvních cest, které jsem podnikla do Asie právě do Číny. I mě čínská medicína pomohla, měla jsem velké problémy s trávením a hodně mi padaly vlasy. A tak se stalo, že můj čínský terapeut se stal i učitelem při studiu čínské medicíny.
Mám lupenku, věděla by si s tím rady čínská medicína?(Jana P.)
Foto
Milá Jano, určitě byste měla vyhledat ve svém okolí terapeuta čínské medicíny, kombinace bylinek, akupunktury a úprava stravy by Vám měly pomoci zkvalitnit Váš život.
Dobrý den, Renato, platí pořekadlo: do kafe mlíko na rakev víko? :)(Josef)
Foto
Milý Josefe, pořekadlo čtu dnes poprvé a je velmi milé. Kávu bychom měli pít kvalitní, asi tak 2x denně maximálně a mléko v ní je vhodné pro ty, kteří mají problémy s trávením. Takže Vaše pořekadlo je vtipné a správné.
Dobrý den, jaké potraviny urychlují stárnutí a které jsou naopak omlazovači? Můžete dát konkrétní příklady? děkuji(Eva Novotná)
Foto
Paní Evo, stárnutí urychluje nepravidelná strava, přejídání se ve večerních hodinách, přípravy jídla jako je smažení a grilování na otevřeném ohni, přemýra polotovarů, studených nápojů, ovocných šťáv a zeleniny a strava, která neprojde tepelnou úpravou. Po čtyřicítce by se člověk měl vyhýbat pšeničnému pečivu a chlebu a snažit se konzumovat stravu, která prošla tepelnou úpravou. Můžete jíst vše, ale v malém množství a snažit se o to, aby Vaše jídlo bylo pestré.
Věnuji se obžerství ne jen na vánoce,ale soustavně.Vážím 100 kg a chtěl bych zhubnout.Co mám dělat,když zeleninu považuji za jed a životně ji nesnáším.Kmarádka říká,že ji musím umět připravit,tak mě pozvala.At s tím svinstvem dělale co chtěla podle různých receptů,tak to bylo pořád odporné.Ovece tedy sním,ale také nic moc.Ovšem pořád lepší ovoce,než jedy zvané zelenina.Ten odpor nedokáži překonat.Za odpověd děkuji.(Victor)
Foto
Milý Viktore, i pro Vás je cesta, pokud budete jíst střídmě, připravovat si maso nebo rybu dušené nebo pomalu pečené bez příloh a obloha z rajčat, okurek či paprik Vám určitě tak moc odporná nebude. Jedna porce by se Vám měla vejít do spojených dlaní, to je přesné množství jídla, které Vaše tělo potřebuje. Každý den jít pěšky alespoň jednu zastávku, kterou standardně jezdíte do práce či z práce MHD a určitě Vám to půjde.
Uznáváte léky na hubnutí, například Adipex.? Je to řešení problémů?(Lora)
Foto
Neuznávám léky na hubnutí, člověk by se měl naučit se stravovat střídmě a hubnout též pomocí vyvážené stravy. S prostředky na hubnutí se může dostat do věčného koloběhu hubnutí a přibírání na váze. To se pak negativně může odrazit na metabolismu a jeho boj s nadváhou pak je životním strašákem.
Dobrý den, co si myslíte o překysličování organismu? Je to aktuální módní trend a záležitost, nebo na tom něco pravdy je? Jak se k tomuto tématu/problému staví čínská medicína a jaký je váš názor? Tělo je dle některých opatřeno mnoha "samočisticími" a "stop" mechanismy, že si s mírou kyselosti dokáže organismus poradit sám. Předem díky za odpověď. (Jana)
Foto
Přeji všem čtenářům krásné páteční odpoledne, ve kterém nás na obloze provází i sluníčko, takže pevně věřím, že si sluníčka užijeme i o víkendu. Milá Jano, čínská medicína takovéto problémy opravdu neřešila. Pokud je tělo zdravé a strava vyvážená, tak tělo zvládá se očistit. Pochopitelně moderní doma nám nabízí mnoho lákavých laskominek, které našemu tělu škodí a pak nástává nerovnováha, které můžeme říkat i překyselení organismu. Takže pokud jste střídmá v jídle, nejíte mnoho tučného a smaženého, nepřeháníte to se syrovou zeleninou, tělo si s mírnou nerovnováhou dokáže poradit.