Oscarovému režisérovi se přitížilo minulé pondělí při návratu ze služební cesty na Slovensko. Proto ihned po příjezdu putoval do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích, kde lékaři hned druhý den přistoupili k akutní šestihodinové operaci hlavy!

Důvod: infekční onemocnění mozku. První informace hovořily o tom, že potíže způsobil nespecifikovaný zánět. Podle nových informací Blesku má jít o meningokoka, který způsobuje zánět mozkových blan. 

„Pokud by došlo k zánětu mozkových blan nebo zánětu mozku, tak to může být v tomto věku i život ohrožující,“ řekl Blesku uznávaný český epidemiolog prof. MUDr. Roman Prymula. „Meningokok je citlivý na antibiotika. To znamená, že se musí podat masivní dávka. Pak je to zvládnutelné – jestliže se to podchytí dostatečně včas,“ popsal léčbu, která je tak intenzivní, že by měla zabrat během několika dní.

Jenže Menzel je od operace v nemocnici už deset dní a žádné nové zprávy ještě nepřišly. „Samozřejmě že pokud by došlo k takovému rozvoji, že by to utlačovalo mozek, tak jsou tam taková rizika, že by takový pacient mohl i umřít. To záleží na konkrétním stavu...“ dodal profesor s tím, že udržování pacientů v umělém spánku po operaci mozku, což je režisérův případ, je běžný postup.

Všichni mlčí

Ke zdravotnímu stavu oscarového režiséra se nechce nikdo oficiálně vyjadřovat. „Pan Menzel je v intenzivní péči našich specialistů. Další podrobnosti k jeho stavu ale nebudu sdělovat,“ opakuje donekonečna mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Co je meningokok

Jde o agresivní bakterii, jejímž přenašečem je výhradně člověk. Přežívá nejčastěji v nosohltanu zdravého jedince, který se stává bacilonosičem, dál bakterii šíří kapénkovou formou, nejčastěji líbáním, kýcháním a kašlem.

Meningokoků je 13 druhů a mohou vyvolat zánět mozkových blan, způsobují selhávání plic, ledvin, ale i otravu krve. Onemocnění je přitom hodně agresivní. Ráno se objeví příznaky lehké virózy, odpoledne může pacient bojovat o život. Jen v Česku postihne ročně kolem stovky lidí, přičemž deset z nich onemocnění podlehne.

VIDEO: Oscarový Jiří Menzel (79): Po operaci mozku leží v umělém spánku.

Fotogalerie
29 fotografií