Co se hratelnosti týče, jde o Doom, jaký známe a milujeme. Ne nadarmo jsme ho zvolili hrou roku 2016. Nechutná monstra z pekla jako Impové a kostlivci Revenanti na vás nabíhají ze všech stran a chystají se vás roztrhat na kusy. Tedy pokud nerozdrtíte na kaši dříve vy je. Doom je absolutní frenetická akce, v níž se nezastavíte ani na chvíli. Pokud ano, koledujete si o zásah ohnivou koulí do obličeje.

I když občas seberete nějakou tu barevnou kartu k otevření dveří a všimnete si satanistického sci-fi příběhu na Marsu i hutné atmosféry, je Doom hlavně o ratatata, bumbumbum a powpowpow hratelnosti. Budete pálit z geniální arzenálu zbraní čítajícího dvoiuhlavňovou brokovnici, řetězovou motorovou pilu nebo legendární BFG, které smete z cesty vše, co bude stát v rozsahu exploze.

Vrm, vrm, vrrrm!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Masakr v Doom nelze jen tak snadno popsat, jsou to jatka na interdimenzionální úrovni. Rozšlápnuté lebky střídají utržené končetiny, hrudníky končí vedví po setkání s motorovou pilou a nenajde se okamžik, aby z obrazovky netekla krev po hektolitrech. Úroveň znázorněného násilí je šílená, ale tak to má být. Přítomná je i arkádová kampaň, která se v ostatních verzích Doom objevila jako přídavný obsah.

Její náplní je zlikvidovat všechny protivníky s co nejvyšším dosaženým skóre, které pak můžete v internetových žebříčcích porovnávat s ostatními hráči jako pindíky v mateřské školce. Co se ovládání týče, v handheld módu je to s připojenými Joy-Cony takové těžkopádnější. Pokud použijete Pro ovladač, zážitek je o mnoho lepší. Tím se ale pomalu dostáváme ke kompromisům, které musely být uskutečněny, aby Doom na Switchi běžel.

Pekelný rytíř se blíží.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jde samozřejmě o downgrade grafiky, snížení plynulosti a co je asi nejhorší, samotné kvality obrazu. Před spuštěním stáhněte 7,7 GB velký update, který vizuální podobu vylepší. Žádné zázraky však stejně nečekejte. V docku i handheld režimu běží Doom při (nestabilních) 30 fps a v rozlišení 720p. Přesto tak nevypadá. Textury jsou rozmazané a nekvalitní. Vzdálené lokace, předměty i nepřátelé jsou rozmazaní.

Zblízka je to mnohem lepší, ale na dálku se neubráníte mžourání. Upřímně, hrát Dooma v dock režimu se nám zdá jako nesmysl. Leda by byla Switch vaší jedinou konzolí. Verze pro PlayStation 4 a Xbox One se hrají o poznání lépe i jsou mnohem hezčí. To, v čem Doom pro hybridní konzoli vyniká, je možnost hrát ho na cestách na malém displeji. To je něco. Ještě před rokem by se to možná zdálo nemyslitelné, dnes díky Switchi věc reálná a nesmírně zábavná. A brutálně krvavá, hehehe.

Fotogalerie
39 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Perfektní FPS hratelnost
Brutality, které milujeme
Parádní zbrojní arzenál
Slizká a děsivá monstra
Hororová sci-fi atmosféra
Doom na cesty, hurááá!

 

Minusy:
Rozmazaný obraz
Viditelně horší grafika
Pomalejší a nestabilní framerate

 

Infobox
Datum vydání: 10. listopadu 2017
Platformy: Switch
Cena: 1699 Kč
Výrobce: ID Software/Panic Button
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ