Je období podzimu – trpíte klasickými podzimními nemocemi, nebo jste z těch šťastných, které nic neskolí?

Určitě se občas stane, že chytnu chřipku nebo jsem nachlazená, i když se snažím dávat na své zdraví docela velký pozor, a letos je to zatím lepší než loni. Na podzim je ale nějaká ta viróza i u mě častější jev.

Kde myslíte, že je chyba?

Myslím, že těch faktorů je několik. Občas mě pozlobí imunita, také v práci hodně namáhám hlas, takže když se nachladím, většinou mi oteče krk nebo hlasivky. Také je to otázka psychosomatiky. Když se někdy nahromadí více povinností v práci i v soukromí a člověk nemá čas si pořádně odpočinout, určitě je pak náchylnější k nemocem.

Jak se nemoci snažíte předcházet u své dcerky – jste úzkostná maminka, která dítě balí do několika vrstev? Nebo se držíte zdravého jídelníčku, dostatku odpočinku, zkrátka toho, co podporuje imunitu?

Asi obojí, vždycky se snažím, aby byla Ráchel pořádně oblečená, občas totiž řešíme ouška a rýmy. Také jí pravidelně dávám vitamíny a dohlížím, aby hodně pila a jedla ovoce a zeleninu. Ve škole také chodí na jógu.

Autor: Archiv Blesk

Když dítě stoná, jak to nesete, vždyť to jsou občas nervy, nejmenší trpí, špatně spí, ten strach o ně… 

Jako každá máma jsem z toho samozřejmě trochu nervózní. Hlavně když vím, že má dcerka teplotu nebo ji něco bolí. Ale protože mám nepravidelný pracovní rozvrh a směny, ne vždy je možné zůstat s malou doma. Takže jsem si musela zvyknout, že mě občas zastoupí někdo z rodiny nebo chůva. Naštěstí jsem také našla skvělou pediatričku paní doktorku Bíbovou, které důvěřuji, což je, myslím, také velmi důležité, aby byl člověk klidnější v případě, že je dítě nemocné.

A jaké máte zkušenosti s nemocemi u mužů – máte taktiku, jak jim v utrpení ulevit?

Určitě se snažím nějak pomoci, ale nepřeháním to. Moje domácí zásoby léků jsou docela rozsáhlé, takže většinou přispěchám s nějakým řešením, po kterém se obvykle uleví, a je to.

Používáte nějaké zaručené recepty na to, jak se poprat s rýmou, angínou, chřipkou, čímkoli, klidně i babské rady?

Dost často jsem musela užívat antibiotika, což určitě není dobré. Zkoušela jsem proto na radu imunoložky různé vitamíny a prostředky podporující imunitní systém, ale dlouhodobě mi nepomohly. Poslední dobou mě ale čím dál více zajímají méně invazivní způsoby léčby – celostní přírodní medicína, čínské léčitelství, homeopatie apod.

Autor: Archiv Blesk

Souhlasíte s tím, že imunitu ovlivňuje také stres a negativní emoce?

Souhlasím. Člověk, který není psychicky v pohodě nebo odpočatý, což jde ruku v ruce, má určitě oslabený organismus a je náchylnější k různým nemocem. Sama mám dítě, takže vím, jaké to je pořádně se nevyspat. Myslím, že právě kvalitní spánek je jednou z nejdůležitějších a mnohdy podceňovaných věcí ovlivňujících zdraví. Čtu teď knihu Spánek je umění od Shawna Stevensona. Je velmi zajímavé zjistit, jak moc kvalitní nebo naopak špatný spánek ovlivňuje zdraví, schopnost regenerace organismu, hormonální procesy, psychiku a spoustu dalších věcí.

Co vám v současnosti dělá největší radost?

Určitě moje dcera, která je v první třídě a ve škole se jí moc líbí i díky skvělé paní učitelce Káje. Také mě potěšilo, že mi vyšla v září kniha pro děti Střevíček Škrpálek.

O čem je?

Jsou to pohádky o kouzelných botičkách, které vypadají jako staré škrpály, ale jsou kouzelné a umějí se proměňovat podle potřeby. Na krásné střevíčky na ples, vysoké holínky na výlov rybníka, tretry na závody nebo třeba ploutve na plavání. Zkrátka záleží na tom, jaké dobrodružství s nimi zrovna hlavní hrdinka, kterou je právě má dcerka Ráchel, prožívá.

V jednom z rozhovorů jste se nechala slyšet, že byste byla ráda, pokud by měla pokračování. Bude?

Zatím těžko říci, určitě si myslím, že to není vyčerpané téma, ale záleží také na tom, jak se kniha bude líbit. Hodně známých ji kupuje jako vánoční dárek a ohlasy jsou zatím jen pozitivní, tak uvidíme. Hlavně aby potěšila co nejvíce dětí.

Co vás aktuálně zaměstnává profesně?

Kromě moderování Poledních a Odpoledních televizních novin na Nově moderuji také různé společenské akce a teď se hodně věnuji také propagaci knihy. Dostávám i nabídky na focení, takže si sem tam odskočím k modelingu. Snažím se také podporovat různé charitativní projekty. Veškerý volný čas, který mi zbyde, pak věnuji dceři a rodině.