„Člověk k tomu musí přistupovat zodpovědně. Je to nejsledovanější událost roku. A vše je pod drobnohledem,“ řekl Blesku Libor Bouček (36), který si moderování slavičího ceremoniálu vyzkoušel hned čtyřikrát. Ke svému nástupci Sokolovi se z kolegiality nevyjádřil, jen připomněl, že moderátor je zároveň scenáristou večera. „Dělat Slavíky je těžké, ale zároveň je to radost,“ dodal Bouček.

Zmatek v hlavě

„Nejhorší situace pro moderátora přímého přenosu je, když se stane něco neplánovaného ‒ třeba když nepřijde kapela, která měla vystoupit... Z toho by nevybruslil snad ani Marek Eben!“ popsal Blesku nejmenovaný zdroj. „Diváci nevidí ten zmatek, co se odehrává nejen v zákulisí, ale i v hlavě moderátora, který se musí řídit pokyny režiséra ve sluchátkách...,“ řekl zdroj na Ondřejovu »obhajobu«.

Leoš Mareš byl mnohem trapnější než Sokol. Když moderoval Slavíka, prezentoval jen sám sebe. Hlavně aby všichni viděli, že si s každým tyká... A to nemluvím o tom, jaké měl manýry!“ dodal hlas ze zákulisí. O to se konečně pokoušel i Sokol, nebyl však dost silný v kramflecích, a tak ve výsledku třeba Karlu Gottovi jednou vykal a častěji tykal...

Zákazy od šéfa

Sokol se navíc musel vypořádat se zákazem šéfa pořádající agentury Musica Bohemica Jaroslava Těšínského (67). Na odpolední generální zkoušce v karlínském divadle totiž po písni Marty Kubišové (75) Modlitba pro Martu Ondřej prohlásil: „Tak ať to všechno přežijeme a mír zůstává s touto krajinou...,“ Těšínský mu to ale podle očitých svědků zakázal se slovy: „Slavík má být apolitický!“

Video
Video se připravuje ...

Lucie Vondráčková, která se ve Slavíkovi propadla: Je to povrchní soutěž! David Turek, Lukáš Červený

Navíc Sokol nevybíravě urazil herečku Jitku Schneiderovou. Za cenu vtipu se Ondřej Sokol během přímého večera pustil i do předávající herečky. Když se objevila v hledišti se zpožděním, protože na Slavíky jela z předávání cen nejlepším českým paralympionikům, přivítal ji slovy: „Jak je Jitka krásná, viďte? I když je úplně vožralá...“ K tomu měl navíc poznámky, aby správně přečetla jméno na třetím místě v kategorii zpěváků. „Zvládáš ještě číst?!“ ptal se jí třeba. „Vůbec nechápu, proč to řekl. Domluvené to rozhodně nebylo...,“ stěžovala si herečka po přenosu.

Video
Video se připravuje ...

Lucie Borhyová na Slavíkovi: Šperky za miliony a s ochrankou! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Kritika diváků

Televizní diváci však mají o výkonu moderátora jasno. A jejich komentáře si Sokol za rámeček asi spíš nedá. Podle nich by se totiž dalo trapno krájet. „Celý večer jsem se musel za Ondru Sokola stydět, 10 % vtipů ušlo, zbytek buď výkřiky do tmy, nebo trapnost a rádoby vtipné urážky. Jak dokáže za tak krátkou kariéru moderátora člověk ztratit soudnost...,“ napsal divák Peťan B. „Sokola jsem do včerejška mívala docela ráda, ale to trapno, které teklo z obrazovky, by se dalo krájet a prodávat, jak se čím dál víc zhmotňovalo... Fuj!“ rozhořčeně komentovala Tereza N. „Něco tak trapného a primitivního jako »vtípky« Sokola, ubohé vystoupení Matonohy nebo přihlouplý škleb Schneiderové, když musela procedit jméno Tomáš Ortel, jsem už dlouho neviděl,“ napsal divák Dan. A takových komentářů se na sociálních sítích objevily mraky.

Slova chvály od expertky

Hlasová expertka Jana Postlerová však Sokola naopak vyzdvihla. „Ondřej pro mě byl jako vždy geniální. Je to sympatický člověk, úspěšný ve všem, co dělá. Jeho moderování mi přijde velice moderní, nenásilné a kontaktní vůči obecenstvu v hledišti, které jeho záměr vycítilo a šlo s ním. Pro mě je v současné době jednička a další by si z něj měli brát příklad! Je to nesmírně inteligentní a vzdělaný člověk s fantazií, kterou do přenosu vložil, a já jej vnímala bez dechu. A to, že občas, na rozdíl třeba od distingovaného Libora Boučka, používá silnější výrazy, považuji za standard doby.“

Ohodnoťte moderátorský výkon Ondřeje Sokola na Slavících
Celkem 18869 hlasujících


Poznámka: Redakce Blesk.cz se snažila opakovaně dovolat i šéfovi Slavíků Jaroslavu Těšínskému, aby ohodnotil Sokolův výkon. Bohužel nebral telefon.

Ondřej Sokol: Všichni umělci někoho pobuřovali

"Od lidí, na kterých mi záleží, mám velmi pozitivní reakce," řekl Ondřej Sokol Blesku. "A co se týká toho, že to někoho pobouřilo - všichni umělci, které jsem měl rád, vždycky aspoň někoho pobuřovali. Až přestanu pobuřovat, přestanu to dělat dobře," uzavřel.

Fotogalerie: ČESKÝ SLAVÍK 2017: CO JSTE V TELEVIZI …
161 fotografií

Výsledky ankety Český slavík 2017 najdete zde

Fotogalerie
120 fotografií