Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čistka uvnitř Islámského státu? ISIS uřezal hlavy 15 svým vojákům

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. listopadu 2017
13:21

Islámský stát nechal popravit 15 vlastních bojovníků ve východoafghánské provincii Nangarhár. Důvodem byly údajně vnitřní spory v afghánské frakci této teroristické organizace, která je známá svou brutalitou. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní vládu. V nangarhárské metropoli Dželálábádu včera zahynulo nejméně osm lidí při sebevražedném atentátu, 15 dalších utrpělo zranění.

Islámský stát v Afghánistánu zprávu o uřezání hlav vlastním bojovníkům nepotvrdil. O násilném činu, k němuž údajně došlo v okrese Ačin, informoval mluvčí provinčního guvernéra Attaulláh Chogjání. K podobné čistce došlo uvnitř ISIS již v roce 2016, tehdy bylo rovněž popraveno 15 mužů.

Islámský stát začal v Afghánistánu poprvé působit kolem roku 2015, právě v provincii Nangarhár. Ta leží u hranic s Pákistánem a je útočištěm i dalších radikálních skupin. Podle zprávy afghánské rozvědky je nyní Islámský stát činný v devíti afghánských provinciích, převážně na východě a severu země.

Nangarhárská metropole Dželálábád se včera stala terčem sebevražedného útoku. Podle agentury DPA byl atentát namířen proti bývalému veliteli místních milic bojujících s Tálibánem, který vyvázl bez újmy. K činu se zatím nikdo nepřihlásil.

Brutalita Islámského státu:

Zobrazit celou diskusi