Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stejní poslanci podepsali nominaci 3 kandidátům na prezidenta. Shodlo se i 5 senátorů

Autor: bru/ČTK - 
24. listopadu 2017
10:58

Čtyři poslanci podepsali nominaci všech tří kandidátů na prezidenta, kteří byli k volbám připuštěni na návrh členů dolní komory parlamentu. Minimálně dva prezidentské kandidáty tak podpořilo celkem 12 poslanců a pět senátorů. Vyplývá to z dnes zveřejněných rozhodnutí ministerstva vnitra o registraci přihlášek pro prezidentské volby.

Ministerstvo vnitra oproti předchozím prezidentským volbám umožnilo, aby poslanec či senátor mohl podpořit víc prezidentských kandidátů. Někteří ústavní právníci ale tento výklad zpochybnili. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský doporučil zpřesnit volební zákon tak, aby se vyloučila možnost dvojího výkladu v otázce podpisů.

Poslanecká nominace vyslala do voleb bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka (ODA), prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka (za Realisty) a hudebníka a šéfa strany Rozumní Petra Hanniga. Nejvíce poslaneckých podpisů – 29 – získal Hynek, Hannig jich měl o tři méně a Kulhánek jich obdržel 24.

Podpisy opakovali poslanci z Úsvitu, ČSSD, ANO i TOP 09

Nominaci všech tří kandidátů podepsali nyní už bývalí poslanci Augustin Karel Andrle Sylor, Jiří Štětina (oba za Úsvit), Jiří Koskuba a Pavel Ploc (oba za ČSSD). Hanniga i Hynka podpořili exposlanci Bohuslav Chalupa, Zdeněk Soukup (oba ANO) a Alena Nohavová (KSČM) spolu se staronovou poslankyní ANO Helenou Válkovou. Bývalí poslanci Stanislav Huml, Ladislav Velebný (oba ČSSD), Jaroslav Lobkowicz (TOP 09) a Milan Šarapatka (za Úsvit) jsou podepsáni pod nominacemi Hynka i Kulhánka.

Senátorskou nominaci si zajistili bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer (17 podpisů), lékař a aktivista Marek Hilšer (11 podpisů) a bývalý premiér Mirek Topolánek (deset podpisů). Topolánkovi i Fischerovi současně podepsali kandidaturu Jiří Oberfalzer (ODS), Tomáš Czernin (TOP 09) a Leopold Sulovský (za hnutí Ostravak). Pod nominací Topolánka a Hilšera je podepsán František Bradáč (KDU-ČSL). Hilšerovu i Fischerovu nominaci doporučil další lidovec Lumír Kantor.

Video  Mirek Topolánek v Blesku: O Zemanovi, manželce i Dalíkovi  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
1917 ( 30. listopadu 2017 14:40 )

Prostě Absurdistán! Opět důkaz na kastování na obyčejné lidi,tedy ovce a nadlidi! Jdu blejt, jak to s předstihem doby řekla Kelišová!

ferryx ( 28. listopadu 2017 23:11 )

Je to stejné, jako když při volbách hlasujete víckrát, to nemá logiku. Je to podvod.

vamberk ( 26. listopadu 2017 19:04 )

Je zajímavé, že nikoho nepohoršuje způsob nominace kandidátů na prezidenta. Panu Topolánkovi stačí obejít pár kámošů v senátu a má vystaráno, zatímco jiní zájemci o Hrad pracně shánějí podpisy občanů. Nikomu ze "spravedlivých" zákonodárců to nepřipadá nefér a neřeší to. A páni senátoři opět dokazují svou bohorovnost (podepíší se klidně více lidem - nebo kdekomu) - asi jim všichni připadají stejně kvalitní. Nepohoršuje to ani úzkostlivou vykladačku paragrafů Němcovou, Marka Bendu ani odbornici Elišku Vágnerovou a další bojovníky za pravdu a čistotu ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa