Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vraha šéfa českého Filmexportu dopadli po 33 letech! Nebude potrestán

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Tomáš Zeman)
Autor: aba - 
24. listopadu 2017
14:48

Po téměř třiatřiceti letech se podařilo kriminalistům vyřešit záhadu vraždy muže na pražském Barrandově. Téměř dokonalý zločin rozluštili čistou náhodou. Co se ale osudné noci opravdu odehrálo a proč policisté neodhalili pachatele dřív, než byl případ promlčen?

Muž, který vraždil, nepochází z Prahy. Od svého hrůzného činu v hlavním městě nebyl, prý se bál, aby ho tu někdo nepoznal, a tak se metropoli vyhýbal. Naposledy viděl její světla v noci ze 16. na 17. listopadu 1984. Jak uvedla MF Dnes, byl tu muž na rande. To se ale protáhlo, a tak nestihl poslední vlak domů a čekal na první ranní. Venku bylo kolem nuly a mrholilo, a tak se tehdy třiadvacetiletý mladík schovával v nádražní hale. Tam ho oslovil Bohumír Kabelák (†46) a pozval ho do restaurace na pivo.

Po pár pivech slovo dalo slovo a Kabelák pozval svého nového přítele k sobě domů, aby u něj přespal. To se mladíkovi kvůli nevlídnému počasí velice hodilo a tak přijal. Ve vile na Barrandově muži ještě popíjeli, když se v noci začali hádat. Drsná slova a rvačka vyústila ve vraždu - mladík Kabeláka uškrtil páskem. Pak prohledal šuplíky a vyházel z nich věci a zmizel na první ranní vlak domů. Do Prahy už se nikdy nevrátil.

Na Kabelákovu smrt se přišlo o dva dny později. Jeho matka dostala strach, když jí nezvedal telefon a poslala do domu souseda. Ten zjistil, že leží mrtvý na podlaze v koupelně. Policie měla dvě vyšetřovací verze - loupežnou vraždu kvůli valutám, které si Kabelák vozil z ciziny, a vraždu zhrzeným milencem. Policisté tedy pátrali po vytipovaných pražských místech, kde se tehdy tajně scházela komunita gayů. Ale ani po téměř tisíci vyslechnutých nebyla policie blíž k rozluštění záhady, a tak v roce 1989 ukončila vyšetřování.

Letos při digitalizaci spisů došlo i na vraždu na Barrandově. Kriminalisté nahráli otisk dlaně z místa činu do počítače a ten jim ukázal shodu s mužem, který byl vedený v databázi za drobné prohřešky. Když ho vyslechli, tak se muž přiznal. Prý ho tížilo svědomí a počítal s vězením. Jenže odpykat si trest už nepůjde, vražda je starší jak dvacet let, a tudíž promlčená. Podobně se ji nejspíše sám v sobě snažil promlčet i pachatel a nikomu se o své minulosti nezmínil, ani manželce, ani nejbližším. Poprosil kriminalisty o to, aby ho uchovali v anonymitě a ti nemohli než souhlasit. Podle zákona je totiž muž nevinný.

Video: Poslední momenty bloggera (†31) poté, co ho uštknul had v přímém přenosu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání