„Mám nesmírnou radost, že se nám po mnoha letech narodily velké kočky. V poslední době jsme pro to dělali maximum a jsem rád, že se projevila skvělá práce chovatelů i všech dalších lidí okolo,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Nayana se o své potomky od první chvíle vzorně stará. „Mláďata jsou velká a vitální a obě pravidelně pijí. Odchov je zatím na samém počátku, neboť koťata narozená v noci z 20. na 21. listopadu za sebou ještě zdaleka nemají kritické období,“ upozornila kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.
Video
Video se připravuje ...

Levhartí matka Nayanna (6) přivedla v noci z 20. na 21. listopadu v brněnské zoo na svět dva potomky. Michal Vaňáč zoo Brno

Za posledních 17 let se v Zoo Brno vystřídalo devět levhartů cejlonských, ale až Nayana a Daan vytvořili stabilní pár. Oba přišli v roce 2013 jako dvouletí, tedy pohlavně nedospělí. Teoreticky samci dospívají v 2,5 letech a samice kolem tří let, ale ve skutečnosti úspěšná reprodukce začíná až kolem čtvrtého roku.

Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, podle odhadů IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jich zde zbývá jen něco mezi 750 a 900 jedinci. Poddruh je proto veden na Červeném seznamu jako ohrožený. Kromě Zoo Brno se jejich chovem v ČR zabývá Jihlava a Ostrava.

Typickým znakem levhartů jsou černé skvrny na rezavě hnědé srsti. Každý jedinec je naprosto jedinečný a nenašli byste dva levharty se stejnou kresbou. Výrazně drobnější samice váží okolo 30 kilogramů, u samce se váha může zastavit na hodnotě 65 kilogramů.

Fotogalerie
7 fotografií