V pondělí po návratu z Košic měl oscarový režisér zkolabovat a v úterý musel podstoupit kvůli infekci mozku operaci, která podle TV Nova trvala dlouhých šest hodin. Při ní mu měli navíc objevit zánět mozkových blan a uvedli ho do umělého spánku. Rodina i lékaři se obrnili mlčením. „Mohu pouze potvrdit, že pan Menzel je v intenzivní péči našich specialistů. Další podrobnosti k jeho zdravotnímu stavu ale nebudu sdělovat,“ prohlásila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Režisérova manželka Olga Menzelová (39) telefon ve středu nezvedala, nebo neustále s někým telefonovala. „Rodina pana Menzela prosí o klid. K nenadálé situaci se nechce vyjadřovat,“ řekla Blesku spolupracovnice Menzelové Hana Tietze.

Více toho neví ani režisérova asistentka. „Bohužel o zdravotním stavu pana Menzela vím nejvíc z televize, detaily neznám. Naposledy jsem ho ale viděla před pěti dny a byl naprosto v pořádku. Ještě jsme si dělali srandičky,“ řekla Blesku Míla Řádová.

„Měl teď naplánovaných hodně výjezdů do zahraničí, měl přebírat cenu, všechny ty akce do konce roku teď musím zrušit. A čekám na další úkoly, až se paní Menzelová ozve. Nechci ji teď rušit,“ dodala asistentka Řádová.

Zdraví potrápilo oscarového režiséra naposledy v létě, celé prázdniny proležel. Na dovolené ve Španělsku si poranil achilovku, když skákal do bazénu. Lékaři mu naordinovali klid na lůžku. Chodil jen o berlích a pak s ortézou na noze.

Infekční onemocnění mozku

Tato onemocnění jsou způsobena různými původci. Do organismu se dostanou ústy, kůží a sliznicí. Původci infekce jsou nejčastěji bakterie nebo viry. Někdy i paraziti a houby. Infekce se přenáší nejčastěji kontaktem s nakaženými lidmi a zvířaty. K propuknutí onemocnění většinou dochází, až když je imunitní systém člověka oslaben. Jedním z nejzávažnějších infekčních onemocnění je meningitida neboli zánět mozkových blan.

Příznaky

  • zvýšená teplota
  • únava
  • celková schvácenost
  • bolest hlavy
  • rozostřené vidění
  • zhoršení řeči
  • epileptický záchvat

Všechna možná rizika

Zánět mozkových blan může způsobit poškození mozkových nervů. Nejčastější je postižení sluchového nervu, které je většinou nevratné a vede k úplné hluchotě pacienta. Senioři mohou po prodělání nemoci trpět poruchami komunikace nebo pohyblivosti. Vzácnější je poškození zrakového nervu, které může vést k nevratnému poškození zraku. V nejhorších případech může dojít k úplné změně chování, k ochrnutí nebo propuknutí demence.

VIDEO: Olga Menzelová promluvila o nemocném manželovi Jiřím! Režisér má stále berle.

Video
Video se připravuje ...

Olga Menzelová promluvila o nemocném manželovi Jiřím! Režisér má stále berle Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
21 fotografií