Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prvňáky posílali do plynu, jiní se rozhodli pomoct: Vybrali už přes půl milionu

Autor: mah - 
23. listopadu 2017
05:20

Kauza fotografie první třídy z teplické základní školy dále hýbe českou veřejností. Fotografie dětí různých etnik vyvolala bouři rasistických komentářů a útoků. Policisté kvůli tomu dokonce museli zvýšit dohled v okolí školy. Kauza má ale i pozitivní dopad. Ve dvou kampaních, které se nezávisle na sobě spustily, svůj nesouhlas s chováním některých internetových komentátorů vyjádřilo již přes tisíc lidí, kteří navíc vybrali přes půl milionu korun na podporu nevinných prvňáčků.

„Jestliže někdo začne zastrašovat děti z menšinových komunit, tak je potřeba se jich razantně zastat,“ vysvětluje Ivan Gabal, iniciátor kampaně Oni je do plynu, my je do škol!, kterou organizuje společně se sdružením Romea. Dodává, že podobné hlasy jsou nebezpečné.

„Víme, že podobné volání po posílání lidí do plynu v minulosti končilo buď včasným útěkem, nebo v osvětimských pecích,“ přirovnal Gabal situaci k dávno minulé době. I proto, aby se podobné věci neopakovaly, je podle něj třeba rázně ukázat, že česká společnost podobné chování tolerovat nechce.

Gabal: Je vidět, že situace není lidem lhostejná

Vybraná částka je potom podle Gabala velmi dobrá zpráva. „Neměl jsem dopředu představu, kolik se vybere, hlavní pro mě byl samotný akt a to, že lidé mají prostor, kde mohou vyjádřit svůj názor,“ vysvětluje. Vybraná částka podle něj ukazuje, že lidé nejsou lhostejní.

Gabal tak kampaň společně se sdružením Romea spustili 14. listopadu a během deseti dní vybrali asi 250 tisíc korun. Sbírka přitom poběží až do konce roku. Peníze z ní se následně rozdělí, kampaň je totiž spojená s podporou Romského stipendijního programu, na který zamíří polovina vybraných peněz.

Zandl: Někdo se musel ozvat

K podobnému názoru ve stejnou dobu došel i Patrick Zandl. „Nebylo to tak, že bych si dopředu řekl, kolik lidí se má ozvat – jen jsem si řekl, že když se neozval nikdo jiný, že se tedy s podporou škole ozvu já,“ dodal. Podobně jako u Gabala i pro něj byl důležitý samotný akt.

„Naštěstí v tu chvíli pomalu trpělivost došla i dalším lidem, takže se rozjela v tu samou dobu podobná sbírka Romea a s podporou se ozvala i řada jiných lidí,“ kvitoval Zandl to, že nebyl jediným, kdo podobnou akci spustil. Na svém facebookovém profilu rovněž uvedl, že se sešel se zástupci sdružení Romea, aby se dohodli na společné spolupráci.

„Sešli jsme se včera odpoledne a shodli jsme se na tom, že není nic proti ničemu, když poběží ty sbírky dvě,“ popsal setkání výkonný ředitel sdružení Zdeněk Ryšavý. Dodal, že podle něj Zandl a Romea oslovují různé sociální kruhy, které se příliš nepřekrývají, ale vzájemně se doplňují.

Zandl navíc původně veřejnou sbírku neplánoval. „Původně jsme tu sbírku zamýšleli uspořádat jen mezi pár přáteli, ale ohlas byl tak široký, že jsem se rozhodl umožnit vyjádřit podporu touhle formou i ostatním lidem,“ vysvětlil.

Rasismus kazí život v krásné zemi

K založení sbírky ho vedlo především ticho ze strany politické reprezentace. „Dokud bylo před volbami, prsil se každý, ale jak je po volbách, tak je ticho po všech stranách. Přitom zlo v podobě rasismu je to, co dělá život v tak krásné zemi hnusným,“ povzdechl si.

Se svou sbírkou se mu podařilo zatím vybrat přibližně půl milionu korun. Na ten se zatím složilo podle Zandla asi tisíc lidí. V současnosti podle něj není důležité vybrat více peněz, těch se podle něj už vybralo dost. „Snažím se spíše o to, aby se přidalo nějaké větší množství lidí,“ vysvětluje. Stačí tak podle něj, když lidé přispějí třeba desetikorunou.

O tom, jak se peníze využijí, chtějí jak Romea, tak Zandl jednat přímo se školou. Zandl jen přiblížil to, že část peněz z jeho sbírky půjde přímo k prvňákům, na které lidé útočili. Druhou a větší část potom chce investovat do něčeho, co by pomohlo celé škole, to potvrdil za sdružení Romea i Ryšavý. Na co peníze poputují, tak bude zřejmé až po Novém roce, až obě kampaně doběhnou.

Video: Rasisticky vyhrožoval v Chomutově i zápasník Filip Grznár.