Ze současné sestavy mají v hudebním uskupení zůstat pouze frontman spolu s kytaristou a autorem mnohých písniček Františkem Táborským, zatímco trumpetista Petr Kužvart, saxofonista Štěpán Škoch, baskytarista Ondřej Škoch a bubeník Ota Petřina mladší alias Marpo si teď budou muset hledat kšefty jinde.

„Kapela není vězení ani ústav. Je to dobrovolné sdružení lidí, kteří spolu dělají hudbu a mají z toho radost. Když to nefunguje, je potřeba to změnit. Na koncertech to mezi námi sice pořád fungovalo, v zákulisí už ale ne,“ obhajoval si své rozhodnutí Malátný v rozhovoru pro Právo. Ještě nedávno se snažil tvářit, že se nic neděje a kapela normálně pokračuje dál, jen v jiném složení.

Sám ale uznává, že rozhodnutí, které s Táborským učinili, nepůsobí zrovna dobře. Hlavně z pohledu hudebníků, kteří byli v podstatě odejiti. „Ve vztahu k nim jsem měl pocit, že jsem je zradil. Zároveň jsem ale nechtěl být ve skupině, která jede setrvačností. Nemám to v povaze,“ vysvětloval Michal s tím, že o tomto kroku uvažoval už hodně dlouho. Poprvé mu to přišlo na mysl už před šesti lety.

„V roce 2010 jsme vydali desku ‚Není na co čekat‘, která nebyla moc úspěšná. My ale po tragické smrti našeho bubeníka Pavla Grohmana v roce 2008 jsme chtěli co nejdříve vydat album a bolest, která v nás byla, překonat prací,“ líčil s tím, že na desce tehdy nebyl žádný singl. „Tenkrát jsme s Frantou poprvé hovořili o tom, jestli to takhle má cenu. Bylo to na předávání cen Český slavík. Řekli jsme si, že když se za rok na stejné akci sejdeme a budeme mít stejný pocit, tak tu změnu uděláme.“

Za rok už byla ale situace jiná. „Vypadalo to, že se blýská na lepší časy,“ tvrdí frontman kapely Chinaski, která v té době nahrála dvě úspěšné písničky a posléze i další dvě desky. „Během práce na nich jsem ale neměl úžasný pocit z toho, jak to v kapele funguje. Písničky se nám dařilo skládat, ale vyprchalo z nás společné nadšení,“ popisoval a zmiňoval také dřívější energii a chemii, která v poslední době vyprchala. „Cítil jsem stereotyp a rutinu.“

VIDEO: Hudebníci, kteří byli odejiti z kapely Chinaski, řekli, jak to bylo podle nich.

Definitivní rozhodnutí prý přišlo již letos na jaře. „S Frantou jsme si ale řekli, že je nesmysl to udělat před vydáním desky a turné, které bylo naplánované na podzim. Věděli jsme, že bychom mohli ohrozit koncerty, a tak jsme se dohodli, že to ostatním řekneme až po turné,“ vyprávěl zpěvák, vlastním jménem Michal Novotný.

Ale k ostatním z kapely se prý zvěsti přece jen dostaly. „Když jsme se tedy po dvou měsících prázdninového volna sešli na natáčení klipu, spoluhráč Štěpán Škoch se nás přímo zeptal, jak to je. Druhý den jsme si dali všichni schůzku a my museli s pravdou ven.“ Táborský s Malátným tehdy na ostatní vyrukovali s nemilou zprávou a poprosili je, aby i tak odehráli celé turné. „Oni odpověděli, že to tak uděláme, a dodrželi to,“ dodal Michal.

A skutečně, veřejnost se vše dozvěděla až pár dní po vyprodaném koncertě v pražské O2 aréně prostřednictvím vyjádření kapely na sociální síti. Příspěvek, který mnohé příznivce rozžhavil doběla, byl přitom zveřejněn ve večerních hodinách v neděli 19. listopadu. Jen pár hodin před ukončením hlasování v anketě Český slavík Mattoni 2017.

Pouhá náhoda, nebo spíše promyšlený tah, aby se zloba fanoušků už nestihla promítnout do výsledků? Chinaski, kteří se každý rok umisťují na předních příčkách, byli podle letošních průběžných výsledků i letos v první osmičce. Zda si odnesou nějaké ocenění, se ale dozvíme až na slavnostním vyhlašování v sobotu 25. listopadu.

Fotogalerie
59 fotografií