Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za invazi mají být Češi rádi? Ruský premiér se po setkání se Zemanem distancoval od článku

Video se připravuje ...
Autor: vr, vei - 
22. listopadu 2017
13:33

Ruský premiér Dmitrij Medveděv se distancoval od článku na webu armádní televize Zvezda o ruské invazi Československa v roce 1968. Proti interpretaci, že za ni můžeme být rádi, protestoval u premiéra český prezident Miloš Zeman. Blesk vše sledoval na místě.

Článek podle vyjádření prezidenta Miloše Zemana obsahuje „řadu lží o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a o dění za druhé světové války,“ napsal Pražský hrad v prohlášení.

„Prezident republiky vyzval předsedu vlády Ruské federace, aby se distancoval od této provokace, která má za cíl narušit česko-ruské vztahy,“ doplnil tiskový odbor Pražského hradu stanovisko prezidenta.

Podle reportérky Blesku, která je součástí novinářského doprovodu Miloše Zemana v Rusku, předal Zeman Medvedědovi vytisknutý článek a čekal omluvu nebo vysvětlení. Podle ruského premiéra má Ruská federace k této otázce vlastní doktrínu a vlastní stanovisko a Miloši Zemanovi řekl, aby se nezabýval slovy jednoho žurnalisty. Medveděv také Zemana upozornil, že u článku bylo v poznámce napsáno, že nejde o názor redakce.

Tady si to vezměte

 „Vážený pane premiére, bohužel mám pro vás jeden dárek, který není tak příjemný, jak dárky obyčejně bývají. Je to kopie textu z deníku Hvězda. Tady prosím. Napsal to nějaký blázen. Já bych se tím normálně vůbec nezabýval. Ale toto bylo zveřejněno v době mé návštěvy. Tady si to vezměte,“ začal Zeman návštěvu u Medveděva.

Text podle prezidenta Zemana někteří čeští politici považují za tak zásadní, že ho vyzývají k ukončení státní návštěvy a vyzývají k návratu zpět do České republiky.

„Jde o to, že ten článek tvrdí, že v roce 1968 nebyl takzvaný demokratický socialismus s lidskou tváří, ani demokratický, ani socialistický, a tvrdí také, že sovětská okupace nebyla okupací. A také, že my jsme už od dob 2. světové války jako suverénní stát dodávali do Německa zbraně jako bysme byli Německem okupovaní. To není historik. Je to úplný nesmysl,“ pokračoval ve svém proslovu směrem k Medveděvovi Zeman.

„Když si ten text pročtete, vy sám zjistíte, že je to ještě horší, než co řekl premiér Jaceňuk v německé televizi ARD, pokud si vzpomente: v roce 1943 SSSR napadl Německo a po cestě okupoval Ukrajinu,“ citoval Zeman Medveděvovi bývalého ukrajinského premiéra a ještě přitvrdil.

„Je to urážka mého národa, mé vlasti. Pane premiére, já po vás chci, abyste veřejně řekl, že to je záležitost, která nemá nic společného s oficiální pozicí vaší vlády. Mimochodem, Hvězda, je to oficiální deník ministertva obrany, a pokud je mi známo, pan ministr Šojgu je stále vaším podřízeným,“ uzavřel svůj protest nad článkem Zeman.

„Žehlení Medveděva

Medveděv se snažil rozhořčení českého prezidenta mírnit. Sám podotkl, že jde o „výplod jednotlivce,“ a je to jen jeho mínění. „Je to jeho soukromá, osobní pozice, názor, který není totožný s názorem redakce tohoto telekanálu. Já jsem samozřejmě připraven toto sám potvrdit, nakolik Ruská federace, stejně jako vaše země, má různá média,“ řekl Zemanovi ruský premiér s tím, že média jsou v Rusku svobodná.

Svoboda ruských médií

„My se opravdu snažíme tyto věci sledovat, myslím tím, že my se principielně nevměšujeme do prostředků masové komunikace. Ať už jsou to média soukromá, komerční nebo státní. To je i případ tohoto textu, který neodráží pozici mojí vlády,“ tato pozice byly podle Medveděva zformulovaná už při vzniku samostatného České republiky v roce 1993, kdy se zástupci obou zemí dojednávali dvoustranné smlouvy. „Tato naše pozice byla mnohokrát potvrzena nejvyššími představiteli našich zemí, včetně prezidenta Vladimira Putina,“ ujistil o oficiálním postoji Ruska Medveděv českého prezidenta.

Pošramocený průběh návštěvy

Zeman už dopoledne ne jednání rusko-českého ekonomického fóra řekl, že není určitě náhodou, že právě tento článek vyšel v době, kdy je s podnikatelskou delegací na návštěvě Ruska. Medveděv ale takovou spojitost odmítá.

Upřímně řečeno, já tady nevidím nějaký postranní úmysl, co se týká data zveřejnění tohoto textu. Samozřejmě to ale nijak nezlepšuje atmosféru v době vaší návštěvy. Co se týká vaší návštěvy, já bych ještě jednou rád řekl, že vás známe právě jako člověka, který se snaží rozvíjet vzájemné vztahy mezi našemi zeměmi, oceňujeme vás za to, ceníme vás jako politického představitele, který vystupuje v této pozici a není to vůbec lehká pozice, když se podíváme na to, jaké jsou v současné chvíli naše vztahy s EU,“ ocenil Medveděv Zemana.

V závěru pak ruský premiér znovu požádal prezidenta Zemana, aby vzal v potaz oficiální stanovisko Ruské federace na události z roku 1968 a nepřihlížel k jednomu článku. „Chtěl bych vás proto pane prezidente poprosit, abyste bral ohled především na oficiální pozici Ruské federace, jejího prezidenta, premiéra i naše další kolegy,“ uzavřel Medveděv pro něj zřejmě velmi nepříjemnou část schůzky. 

kukuku ( 23. listopadu 2017 09:51 )

I u nás máme v médiích individua s vylízanou mozkovnou, rozdíl je jenom v tom, že se ČT24 od názorů Václava Moravce nedistancuje.

syndy1 ( 22. listopadu 2017 15:29 )

Někdo dělá kašpárka Putinovi a někdo dělá kašpárka Bruselu.Nic nového v ČR.

marti33 ( 22. listopadu 2017 15:21 )

kavárna je i v rusku

marmat ( 22. listopadu 2017 14:59 )

LÉČIT SE RYCHLE U CHOCHOLOUŠKA - DOMA TO NEPŮJDE

marmat ( 22. listopadu 2017 14:57 )

A vy jste pásl v Česku ještě HŘÍBÁTKA ??? (BYL NA HOUBÁCH) NEBO DOKONCE JEŠTĚ VAŠI RODIČE...ŽE JSTE JAKO 100% MIMOŇ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa